Dana 30. rujna 2017. godine navršio se – treći šestomjesečni rok u kojemu je država malim poduzetnicima obećala riješiti njihove zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “E-impuls”. I – ništa!

Prisjetimo se da je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (“Konkurentnost i kohezija”) 21. srpnja 2016. godine otvoren, znatno ranije najavljeni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava malim i mikro poduzetnicima (30.000,oo do 300.000,oo kn) za razvitak, konkurentnost i nove tehnologije. Rok za dostavu ponuda bio je 30. rujna 2016. godine. U kolovozu 2016. održano je niz seminara, radionica – “nagovaranja” malih poduzetnika na ulazak u investicijske programe, za nove tehnologije, konkurentnost, zapošljavanje, za modernizaciju … Na ovaj natječaj se do propisanog roka javilo nešto više od 5.000 malih poduzetnika, a pozitivnima se ocijenilo 2.099 projekata u ukupnoj vrijednosti od 806 milijuna kuna.

Zahtjevi, dostavljeni 2016. godine, morali su se prvobitno riješiti najkasnije do 30. ožujka 2017. godine. Međutim, “E-impuls” se gašenjem Ministarstva obrta zagubio u šumi – prioritetnijih programa i službeno je odgođena za 180 dana. Taj rok je istekao 30. rujna 2017. godine. Uz drugu odgodu, navelo se da će “Ministarstvo uložiti napore za otklanjanje okolnosti koje utječu na dinamiku obrade zaprimljenih projektnih prijedloga kako bi ista bila u što većoj mjeri ubrzana, te kako bi zahtjevi bili obrađeni u što kraćem roku”.

To govori da se za “E-impuls”, ključni program bespovratnih potpora realnom sektoru malog gospodarstva, kojega su provodila četiri ministarstva, nije imalo vremena! Nažalost, ni u naknadnom roku od šest mjeseci – nije se imalo vremena! Sada svi oni mali poduzetnici realnog sektora, koji su 2016. godine bili – nagovoreni na otvaranje novih poslovnih jedinica, proširenje kapaciteta poslovanja, tehnološku modernizaciju za jačanje domaće konkurentnosti, svojim dobavljačima i ponuđačima po planiranim reinvesticijama, moraju treći puta reći – pardon!

U ovom trenutku se o realizaciji “E-impulsa” šuti. Ne možemo se oteti dojmu da su gašenjem Ministarstva obrta i odlaskom posljednjeg ministra obrta i malog gospodarstva Darka Horvata, mali poduzetnici (ponovno) gurnuti na periferiju državnog interesa.

Promatrajući aktualne postupke državne vlasti, uviđamo da se ona u provedbi dijeljenja poticaja orijentirala pretežno na one, gdje sredstvima EU-e krpa svoje proračunske dubioze, pa je umjesno pitati hoće li tisuće malih poduzetnika, nagovaranih na kreditne zahtjeve, ikada dočekati obećane poticaje.

Zapravo, gospodarstvo i se ne potiče na ovakav način! Poticaji se moraju dijeliti (obećavati) sveobuhvatno, generalno i dugotrajno, a ne – pred izbore i selektivno.

(Franjo Cimerman, vlasnik knjigovodstvenog servisa)