U domu obitelji Rubin u Dunjkovcu 2. svibnja 2019. obavljena je primopredaja dviju donacija koje su osigurale Općina Nedelišće i Rotary klub Čakovec. Riječ je o specijalnom krevetu koji je donacija Rotary kluba Čakovec i stalku za ručno podizanje pacijenta s kreveta (dizalica, lifter) koji je donacija Općine Nedelišće, a koji su nužni za primjerenu brigu o 22-godišnjoj Steli Rubin, oboljeloj od cerebralne paralize i spastične tetrapareze.
Općina Nedelišće i rotarijanci su donaciju pripremili ponukani zamolbom majke, Marine Rubin, kojoj je traženje pomoći izvan obitelji i organiziranog zdravstvenog sustava bila jedina preostala alternativa. Iskreno zahvalna gospođa Rubin nije krila svoje iznenađenje pozitivnim odgovorom obaju donatora kojim je riješeno trenutno najvažnije pitanje za njezinu Stelu – adekvatnog kreveta i dizalice. Elektromotorni krevet je donacija vrijedna 15 tisuća, a dizalica 7.600,00 kuna.
– Čim smo zaprimili zamolbu gospođe Rubin sazvano je Socijalno vijeće Općine Nedelišće kojim predsjeda Darinka Pergar te smo se s njom konzultirali o najbržoj mogućoj reakciji. Potom smo se na kolegiju jednoglasno složili da Općina mora pomoći. Osjetljivi smo na naše sumještane u potrebi i moram priznati da otkako sam načelnik, obitelj Rubin se nije obraćala za pomoć. Sasvim sigurno ćemo uvijek biti na raspolaganju da našim sugrađanima pružimo potrebnu pomoć, na način koji je u skladu s funkcioniranjem lokalne samouprave. Osim što smo na ovaj način pomogli našoj mladoj sumještanki, pomoći ćemo i njezinoj majci koja je od podizanja Stele s kreveta i sama počela osjećati tegobe s kralježnicom. Svjesni smo da mnoge obitelji rješavaju cijeli niz zdravstvenih i socijalnih izazova s kojima se suočavaju, da za većinu njih ni ne znamo, ali možemo se truditi da prema našim građanima budimo otvoreni. Općina Nedelišće će u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti uvijek uzvraćati primjereno situacijama i potrebama. Da, ponekad su nam vezane ruke pa ne možemo riješiti nečiju potrebu, ali možemo dati savjet, uputu, posredovati u rješavanju neke problematike – istaknuo je netom nakon predaje donacije općinski načelnik Darko Dania.
Predsjednik Rotary cluba Čakovec Branimir Novak podsjetio je na činjenicu da klub tijekom godine organizira niz akcija kojima je krajnji cilj pomagati ljudima u potrebi, ali i perspektivnim mladima čiji se školski uspjesi već tradicionalno nagrađuju upravo iz sredstava članova RC-a.
– Puno zamolbi različitog predznaka stiže na adresu našeg kluba pa tako i mi imamo uvid u potrebe društva na mnogim razinama. Rotarijanci uvelike pomažu vlastitim sredstvima, no organiziramo i brojne akcije koje nam potom daju mogućnost da izađemo u susret većem broju podnositelja zamolbi. Ovaj puta smo za obitelj Rubin, točnije za njihovu kćer Stelu, osigurali specijalni, elektromotorni krevet koji će joj omogućiti bolji san, ležanje bez teških bolova i normalnije disanje, s obzirom da ima i astmu – ističe Branimir Novak i dodaje kako klub u kontinuitetu pomaže opremanje svih odjela Županijske bolnice Čakovec, donira Caritas, dječje vrtiće, nagrađuje najbolje učenike završnih razreda međimurskih srednjih škola, pomogao je opremanje laboratorija robotike u Tehničkoj škola Čakovec, itd.

(općina nedelišće)

Povratak na naslovnicu…