Aktualizacija pitanja vezanih uz rad trgovina nedjeljom značajno je odjeknula u cijeloj Hrvatskoj pa tako i kod vodstva Općine Nedelišće. Iako je riječ o zakonom reguliranoj djelatnosti u nadležnosti države, načelnik Općine Darko Dania ocjenjuje da lokalna samouprava svojim autoritetom i svrhom također može pridonijeti njezinoj fleksibilizaciji kad je riječ o radu trgovina nedjeljom.

“Ne progovaramo ovime o profitu kao imperativu svake gospodarske djelatnosti, već nastojimo govoriti o ljudima koji rade nedjeljom i njihovoj prirodnoj potrebi za odmorom, regeneracijom i bivanjem s obitelji u slobodno vrijeme. Svjesni smo da je rad nedjeljom dodatno plaćen jer i to je uređeno zakonom. Mi ne propitujemo je li taj dodatak na plaću adekvatan angažmanu trgovaca nedjeljom u odnosu na dobrobiti slobodnog vremena na taj, uobičajeno, neradni dan. Naša je intencija da kao lokalna samouprava artikuliramo društvene vrijednosti koje sve nas čine zadovoljnijima i da povedemo dijalog s predstavnicima trgovačke djelatnosti te dođemo do stajališta koje će nam svima zvučati dobro i biti primjenjivo u praksi“, ističe načelnik Općine Nedelišće
Darko Dania.

S predstavnicima trgovačke djelatnosti, u sjedištu Općine Nedelišće, sazvati će se sastanak na kojem će se razgovarati o mogućnosti da trgovine na području općine nedjeljom ne rade.

(on)  (fotografija nije snimljena u nedjelju, nego u petak 28.9.2018)

Povratak na naslovnicu…