Rijeka je posljednjeg vikenda u rujnu bila domaćin najjačeg ovogodišnjeg službenog karate natjecanja u državi – Otvorenog prvenstva Hrvatske (Croatia Open). Iako tako nije izgledalo uoči nastupa, Rijeka će ostati u odličnom sjećanju karatista Globusa iz Čakovca i Male Subotice.

Na Croatia Openu sudjelovalo je 1900 natjecatelja koji su članovi 255 klubova iz 25 država. Početak trodnevnog natjecanja nije izgledao kao da će biti jedno od onih za pamćenje. Naime, čakovečka karate ekspedicija put Primorja krenula je desetkovana. Viroza je poharala redove najboljeg međimurskog kluba i dio ekipe je morao odustati od putovanja. No, i oni koji su krenuli za Rijeku bili su tek nešto bolje zdravstvenog kartona pa je Globus više izgledao kao čekaonica liječničke ordinacije nego karate klub. U takvoj situaciji treneri Mladen Vizinger i Dejan Slukić nisu svojim pulenima stavljali nikakve rezultatske imperative, a na kraju se se s Riječkog Croatia Opena održanog od 28.-30. rujna vratili s pravom žetvom medalja. Osvojeno je sedam medalja od čega pet zlata, a u ukupnom poretku Globus je osvojio treće mjesto. Ispred međimurske ekipe bile su samo reprezentacije Slovačke i Bugarske, a u mlađim kategorijama Čakovčani su bili daleko najbolji.

Ovakav uspjeh nadmašio je sva naša očekivanja. Naši članovi su izvukli maksimum u ovakvoj situaciji i na tome im moramo posebno čestitati. Mi smo znali koliko ih je viroza oslabila, ali velikim dijelom njihovih nastupa to se na tatamiju nije vidjelo. Pokazali su veliki karakter i u potpunosti zaslužili svaku osvojenu medalju što nas je u konačnom poretku stavilo na treće mjesto. Bili smo najbolje plasirani klub, a iza nas smo ostavili i neke reprezentacije, izjavio je Slukić. Nije htio nekog posebno isticati, ali je pohvalio one koji su izjednačili ili čak poboljšali svoje rezultate s Prvenstva Hrvatske. “Ovo natjecanje je puno jače od Prvenstva države jer osim najboljih Hrvata imate tu i najbolje karatiste iz drugih 24 država” rekao je Slukić. “Tako je Laura Strahija, nakon državnog prvenstva potvrdila svoj primat najbolje karatistice u zemlji osvajanjem prvog mjesta na otvorenom prvenstvu. Isto to napravio je Petar Slukić, a Ema Marčec je poboljšala svoj rezultat. Bila je vicerpvakinja zemlje, a sada je osvojila prvo mjesto. Sven Strahija je bio treći na državnom, a u Rijeci je osvojio zlato u svojem i srebro u starijem godištu. Lovro Farkaš i Nikola Topličanec su broncama s Prvenstva Balkana dodali zlato odnosno broncu” ispričao je Slukić i istaknuo dodatan uspjeh. Jedan od sudaca na Croatia Openu bio je član kluba Tomislav Magdalenić.

Zlatne medalje su osvojili Petar Slukić U10 -38kg, Laura Strahija U12 -36kg, Ema Marčec U14 -40kg, Sven Strahija U12 +46kg te Lovro Farkaš U14 -52kg. Srebro je osvojio Sven Strahija U14 -48kg dok je broncu osvojio Nikola Topličanec U14 -41kg.

Nastupili su još Nika Žerjav, Sara Novak, Ana Filipović, Kristian Topličanec i Filip Novak, ali su, nažalost, u vrlo jakoj konkurenciji ostali bez medalja.

(tj)

Povratak na naslovnicu…