U našem kraju berbe grožđa uglavnom su završile, a poslovi oko proizvodnje vina preselili su se u podrume. Bez obzira da li ste profesionalni proizvođač, ili tek hobi proizvođač za vlastite potrebe, vaš mošt mora zavrijeti da bi se pretvorio u vino. Kod pretvaranja u vino, u procesu fermentacije, šećeri se pretvaraju u alkohol te kao nusprodukt nastaje plin CO (ugljični monoksid).

Ugljični monoksid je plin, za ljude opasan po život. Kao plin je bez boje i mirisa, te bez ikakve iritacije, pa ga je u prostoriji doista teško identificirati. Često ga se naziva i nevidljivi ubojica, pa ako svjesno ne razmišljate o njemu, možete se brzo dovesti u pogibeljnu situaciju.

Prostorije u kojima vino vrije moraju biti prozračne, kako bi ovaj plin kontinuirano mogao izlaziti iz prostorije. Često vinari zatvaraju prostorije, jer vrenje mošta iziskuje postojanu temperaturu, niti previsoku, niti prenisku, međutim time opasan plin ostaje zarobljen u podrumu gdje se polako nakuplja. Kako je lakši od zraka, prostoriju počinje ispunjavati od vrha prema dolje, a kod niskih podruma, njegova je koncentracija najveća upravo u razini glava, pa je veća vjerojatno da ćete ga udisati čak i kada ga u prostoriji nema puno.

Najlakše ga je identificirati u podrumu s upaljenom svijećom, jer on kao plin ne podržava gorenje, pa ako se svijeća ugasi, znači da je njegova koncentracija izuzetno visoka. Simptomi trovanja su : glavobolja, konfuznost, nesvjestica, kratkoća daha, brzo disanje, mučnina, itd., stoga ako osjetite bilo kakve sumnjive simptome, brzo izađite na svježi zrak.

Ovo je samo jedan od elemenata sigurnosti na koji treba obratiti pozornost, čak i ako vam je vinarstvo i podrumarstvo samo hobi za dušu.