Ovogodišnja volonterska akcija Žabe na cesti, odnosno spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama, je završila. Zaštitne ograde uz prometnice u Črečanu i Križopotju skinuli su i pospremili za sljedeću akciju djelatnici Međimurske prirode koja zahvaljuje svim volonterima na sudjelovanju.

Kako javlja Međimurska priroda – Javna ustanova, trenutno brojimo preko 6.100 spašenih jedinki vodozemaca na četiri crne točke. Među njima zavidno prednjači lokacija Križopotje gdje je do sada spašeno čak 5.216 jedinki vodozemaca. Zatim slijedi lokacija Selnica s 500-tinjak jedinki, lokacija Palovec s 300-tinjak jedinki te lokacija Črečan-Macinec sa 100 spašenih jedinki.

Među vrstama dominiraju smeđe krastače, koje najčešće viđamo u paru, kako velika ženka nosi manjeg mužjaka na leđima. Početkom akcije bilo je i šumskih smeđih žaba koje već u veljači kreću na migraciju. Osim toga bilježimo i nekoliko jedinki zelenih žaba za koje nije karakteristična migracija jer su one cijelo vrijeme vezane za blizinu vode pa čak i prezimljuju uz vodu. Osobito je zanimljivo nekoliko nalaza žabe češnjače u Križopotju i Selnici, vrste koja se najlakše prepoznaje po okomitoj zjenici oka i koja je vezana za pjeskovite terene. Također bilo je i nekoliko nalaza jedinki malog vodenjaka. (Izvor: Međimurska priroda – Javna ustanova)

Povratak na naslovnicu…