U četvrtak, 2. veljače 2023. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Galerije Centra za kulturu Čakovec održat će se otvaranje izložbe slika akademskog slikara-grafičara Veljka Posavca. Ne treba ga posebno predstavljati u Nedelišću, ovdje je odrastao i danas radi u Osnovnoj školi Nedelišće.

“Veljko Posavec završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna-odjel grafike u Zagrebu 2002. godine. Student je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja, a 2007. godine diplomirao je grafiku u klasi profesorice Nevenke Arbanas. Izlagao je na nekoliko samostalnih i mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Veljko Posavec dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za najuspješnije diplomante 2005./2006., i posebne pohvale publike na 03. DAA u Koprivnici.

Kroz izložbu „Fragmenti stvarnosti“ autor se bavi problematikom objektivne prisutnosti trenutka koliko i objektivne prisutnosti u trenutku koji nesvjesno propuštamo doživjeti. Uslijed naglog razvoja novih tehnologija i sve uloge društvenih mreža u našim životima, zapostavljamo društvenu interakciju s neposrednom okolinom koju istiskuje imitacija života digitalne „stvarnosti“.

Izgubljeni se trenuci mogu vratiti, gledani kroz leću mobilnih fotoaparata pri čemu evociraju blijeda sjećanja na trenutke u kojima nismo bili prisutni koliko smo trebali biti.

Autor kroz svoja ulja na platnu, akrile i radove izvedene u kombiniranoj tehnici publici pruža uvid u vlastita sjećanja kojima nas kroz specifičan način slikanja kojim rastače forme vodi putevima vlastitog prisjećanja kroz figurativne početke ciklusa prema gotovo apstraktnim formama najrecentnijih radova koje ciklus uključuje.” – Tanja Karas, mag. hist. art. (Izvor: CZK Čakovec)

Povratak na naslovnicu…