Platana u Nedelišću najstariji je zaštićeni prirodni objekt u Međimurju. Stara je više od 200 godina te je jedna od najvećih platana u Hrvatskoj. Visoka je preko 35 metara, a prsni promjer joj je veći od 6 metara. Popularno se naziva i „birov hrast”, iako nije hrast, taj je naziv dobila jer raste pokraj kuće u kojoj je nekad živio „birov”, predsjed­nik mjesta odnosno seoski starješina.

Danas je u Nedelišću obilježena 60. obljetnica zaštite jedne od najvećih platana u Hrvatskoj, stabla koje je 4. veljače 1963. postalo prvi zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji. Krošnju raskošne stare platane u proljeće 2019. godine, u sklopu velikog zahvata, orezali su i sidrili arboristi kako bi joj podignuli vitalitet i produljili životni vijek, ali i osigurali prolaznike od pada suhih grana, a mjerenja su tada pokazala da je drvo među najvećima te vrste u našoj zemlji.

Povodom 60. obljetnice zaštite stabla Općina Nedelišće je na inicijativu Javne ustanove Međimurska priroda – 2023. proglasila Godinom platane.

Uzvanicima je u Nedelišću prezentiran niz sadržaja direktno ili indirektno vezan uz platanu: od izvješća tvrtke Urbani šumari o stanju staroga stabla te izvedenim zahvatima na njemu, predstavljanja likovnog natječaja za predškolsku djecu i osnovnoškolce do planova Općine Nedelišće u procesu daljnje skrbi i nadgradnje sadržaja nadomak drevnog stabla.

„Šezdeset godina zaštite platane u Nedelišću važan je događaj za sve nas koji želimo očuvati prirodu u našem Međimurju. Prirodu nismo naslijedili od naših očeva ili djedova, već smo je posudili od naših potomaka i u tom duhu djeluje javna ustanova Međimurska priroda te na taj način želimo očuvati parkovnu arhitekturu u našem kraju. To bogatstvo želimo i prezentirati kroz projekte, muzeje i zaštite poput ove, kako bismo naše Međimurje promovirali kao zelenu oazu u srcu Europe“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Siniša Golub, ravnatelj javne ustanove Međimurska priroda za ovu je prigodu sedam dana čuvao tajnu o stvarnoj starosti platane. „Stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Zagreba prije sedam dana su nam objavili rezultat ispitivanja starosti nedelišćanske platane, ona je stara 213 godina. U toj dobi stablo je ne samo jedna od najvećih platana, već je i među starijima u našoj zemlji. Platana je danas živa zahvaljujući izmjeni dobrih gospodara u Nedelišću tijekom proteklih desetljeća. Platana u Nedelišću bio je prvi spomenik prirode u Međimurju i kao takva ima simboliku jer je od njezine zaštite sve krenulo. To je bio prvi korak da bismo danas četvrtinu Međimurja imali pod zaštitom, istaknuo je Siniša Golub.

Na platanu su posebno ponosni Nedelišćani koji „vel’ko drevo’“ kako su ga stari zvali, smatraju jednim od simbola općine. „Općinsko vijeće je u prosincu prihvatilo odluku da ovu godinu proglasimo Godinom platane, na inicijativu iz Međimurske prirode, te time damo još veći značaj ovom našem simbolu. Očuvanje platane je proces čije smo važnosti svjesni te u njega ulažemo. Prošle godine je utvrđeno da je stablo zdravo i u dobroj ‘kondiciji’ pa mu stručnjaci prognoziraju dug život. Platana ima i društveni značaj – oduvijek je ljudima bila drago okupljalište. Zato smo i pokrenuli proces uređenja Trga Republike na zamišljeni način, posao za koji se nadamo da ćemo ga uz sufinanciranje realizirati 2024. godine, rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Pod stoljetnom platanom na kraju svečanosti okupile su se brojne generacije – od nedelišćanskih predškolaraca do uzvanika, odnosno onih koji danas skrbe o stablu, kako bi zajedničkom fotografijom ostavili uspomenu na ovu obljetnicu. (Izvor: Međimurska županija)

Povratak na naslovnicu…