Potez vrijedan hvale poduzelo je nekoliko poduzetnika, pretežno iz Nedelišća, ispravljajući nepravdu koja se dogodila jednom od učenika. Učenik D. M. je kao učenik 1. razreda srednje škole odrađivao praksu u poduzeću Bosch servis u Nedelišću. Prilikom odlaska na pauzu, u Nedelišću mu je ukraden bicikl.

Javne nadzorne kamere snimile su trenutak krađe, pa je i počinitelj brzo otkriven. Međutim, do trenutka dolaska policije, počinitelj kaznenog dijela je već izrezao bicikl u dijelove (nije poznato da li iz obijesti ili zbog prodaje u sekundarne sirovine). Također, počinitelj je malodobna osoba, što komplicira pravosudni postupak i vjerojatnost nadoknade štete. Kako se radi o rabljenom biciklu manje vrijednosti, jasno je da progon počitelja i naplata odštete nisu izgledni.

S druge strane, mladom školarcu ovo je bilo jedino prijevozno sredstvo. On sam, niti njegova obitelj, u ovom trenutku ne mogu si priuštiti kupnju novog bicikla, čime su dovedeni u pitanje njegovi dolasci na praksu, kao i velik dio školovanja.

Poduzetnik Ivan Klekar, vlasnik servisa u kojem je učenik obavljao praksu, odlučio je pomoći mladom učeniku, te je kontaktirao određeni broj poznanika – poduzetnika da se dobrovoljnim prilozima nađu sredstva za kupnju novog bicikla.

U akciju su se odazvali poduzetnici (abecednim redom): Auto centar Marđetko d.o.o. (Miroslav Marđetko), Auto centar Pleh d.o.o. (Nikola Pleh), Bercon d.o.o. (Vesna Novak), Bosch servis (Ivan Klekar), Chaky d.o.o. (Marinko Patafta), Cimerman Software d.o.o. (Franjo Cimerman), HST Automatika d.o.o. (Filip Tkalčec) i Motoreni d.o.o. (Nikola Košir).

Skupljenim sredstvima kupljen je novi bicikl, a viškom prikupljenih sredstava, dodatno je kupljen instrument za mjerenje u autoelektronici (multimetar) koji će mladom učeniku biti dodatni poticaj za još bolje učenje i ustrajan trud. (nl)

Povratak na naslovnicu…