Jučer, povodom Dana sjedinjena Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, 9. siječnja, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i zamjenik načelnika Zlatko Marciuš, položili su vijenac i zapalili svijeće ispred rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu.

Obilježavajući 9. siječnja, spomendan RH, podsjećamo se kako je prije 105 godine donesena odluka o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Dr. Ivan Novak bio je jedan od najznačajnijih Međimuraca u pokretu oslobođenja od mađarske vlasti.

Današnji dan ujedno nas i podsjeća na zajedništvo, odlučnost i snagu Međimuraca koji su pokazali sposobnost da sami odlučuju o svojoj sudbini. Od tada je počeo naš svojevrsni kulturni i politički preporod. Ponosni smo na našega narodnog preporoditelja dr. Novaka, kao i na sve one koji su svojim djelovanjem doprinijeli očuvanju našega identiteta. Jedinstvo koje su naši preci tada pokazali neka nam bude putokaz u izazovima budućnosti. – istaknuo je načelnik Novak.

Na svečanosti su prisustvovali član Skupštine Međimurske županije Željko Kofjač, članica Općinskog vijeća Štefanija Oreški, predsjednik mjesnog odbora Macinec Ivan Krištofić, član mjesnog odbora Dejan Kovač, ravnateljica Osnovne škole Macinec Božena Dogša i Zrinska garda Čakovec. (on)

Povratak na naslovnicu…