Projekt Udruge koji je trajao 30 dana pod pokroviteljstvom Općine Nedelišće imao je za cilj osvijestiti mještane o ekološkim temama, očuvanju okoliša, reciklaži, te im istovremeno ponuditi cijeli spektar aktivnosti i proizvoda koji će im u tome pomoći.

Članice Udruge na početku projekta su se uključile u akciju čišćenja okoliša “I smetje vredi” u organizaciji Općine, Turističke zajednice i Vijeća mjesnog odbora. Zatim su uređivale okoliš kapelica u nekoliko navrata (dio još slijedi), a najviše aktivnosti su ponudile mladima. Tako su učenici Područne škole Dunjkovec, s kojima surađuju od početka, već punih pet godina, dobili donaciju sadnica cvijeća za uređenje školskog dvorišta, prigodne poklone za svoje učionice, ali i praktično i edukativno predavanje na temu “Voda je život”. U znak zahvalnosti, učenici su pripremili eko rukotvorine koje su potom ponudili na Sajmu cvijeća svim posjetiteljima, a čijom su prodajom ostvarili značajna financijska sredstva za daljne školske aktivnosti.  Završna aktivnost Udruge žena Pretetinec bila je posjet 54.međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart u Zagrebu te posjet gradu Samoboru čime su zaokružile cijeli projekt. Na njihov poziv, posjeti Floraartu su im se pridružile članice Udruge žena Trnovec pa su zajedno provele predivnu sunčanu subotu, a obje se udruge nadaju i nastavku druženja i mogućim zajedničkim aktivnostima.

– Udruga je tri godine organizirala samo Sajam cvijeća uz koji se odvijalo uređenje školskog dvorišta i okoliša kapelica u Pretetincu. Prošle godine smo produžile projekt na cijeli tjedan te uključili i vanjske suradnike, prvenstveno profesoricu biologije Moniku Cindrić koja učenicima PŠ Dunjkovec uvijek pripremi zanimljiva predavanja na ekološke teme, dok smo ove godine odlučili projekt provesti kroz cijeli mjesec s ciljem osvješćivanja mještana na važnost zaštite i očuvanja okoliša. Mislim da smo u tome uspjele i da će projekt iz godine u godinu nuditi svim zainteresiranima više aktivnosti na ovu temu, poručuje predsjednica Udruge Lidija Branilović.

(bl)

Povratak na naslovnicu…