U subotu, 12. listopada 2019. u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu održano je međunarodno robotičko natjecanje MakeX i to za učenike od 3. do 8. r. osnovne škole.

Udruga žena Pretetinec na natjecanju je sudjelovala s čak dva tima, od 5. do 8.r., pod vodstvom mentorice Mateje Šafarić Novak.

Prvi tim Udruge činili su Lucija i Karlo Posedi, koji su u uzbudljivoj završnici, tzv. rundi za prvaka, između 32 tima (od ukupno 76), a u savezu s robotičarkama iz tima Sixthobot iz Zagreba, osvojili izvrsno 9. mjesto! Svoja su znanja i vještine programiranja robota u svrhu spašavanja grada od zagađenja strpljivo i lukavo iskoristili u natjecanju naziva “City Guardian” te Udruzi priskrbili još jedno vrijedno priznanje, a sebi osobno veliko iskustvo i nove prijatelje.

Drugi tim Udruge, Fran Novak i Nikša Leko, koji su priliku za sudjelovanje dobili u posljednji tren, osvojio je 58.mjesto.

Organizator ovog natjecanja u Hrvatskoj, gdje su se, uz hrvatske, natjecali i timovi iz susjednih zemalja, je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), a prvoplasirane ekipe putuju na svjetsko MakeX natjecanju u Kinu.

O natjecanju više pročitajte na poveznici: https://wp.makex.cc/competition/2019_makex/
(lb)

Povratak na naslovnicu…