U redakciju uredništva Nedelist javili su nam se mještani iz Nedelišća, a kasnije i iz Pretetinca s dojavama o “sumnjivim” radnjama na poljima. Pred par dana, nekoliko cisterni prošlo je kroz Nedelišće, i zaustavilo se na polju južno od Nedelišća. Zatim su tekućinu iz cisterne pretočili u manje traktorske cisterne, i istu raspršili po poljima.

Isti scenarij odvijao se danas i na poljima između Pretetinca i Črečana. Količina i veličina šleperskih cisterni daju naslutiti da se radi o vrlo velikim količinama tekućine, vjerojatno industrijskog podrijetla, pa smo za objašnjenje, zatražili odgovor na Općini Nedelišće.

U telefonskom razgovoru, načelnik Darko Dania nam je potvrdio da je upoznat s navedenim radnjama, te da je komunalni redar već bio na terenu. Po našem upitu, komunalni redar je ponovno napravio kontrolu dokumentacije na terenu u Pretetincu.

Kroz kratko vrijeme dobili smo i pismeno obrazloženje: “Uvidom komunalnog redara utvrđeno je da se radi o gnojnici iz bio-elektrane u Sloveniji. Gnojnica je biljnog podrijetla i koristi se za gnojenje poljoprivrednog zemljišta. Naručitelj za navedenu ima potrebnu dokumentaciju i dozvolu Agronomskog fakulteta.

Mještani mogu odahnuti, s obzirom da se radi o gnojnici iz čisto prirodnih izvora, pa osim kratkotrajnog neugodnog mirisa, nema loših posljedica za zdravlje ljudi. A vjerujemo da koristi obogaćivanju tla i uspješnijem rastu biljaka. (nl)

Povratak na naslovnicu…