I ove godine zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis organizira uređenje obale Drave za ptice bregunice. Akcija će se održati u četvrtak 5.4.2018. godine, s početkom u prijepodnevnim satima, a provodit će se na obali Drave od Pušćina do Gornjeg Hrašćana.

Bregunica (lat. Riparia riparia) jedna je od najmanjih predstavnica obitelji lastavica, koje se gnijezde u cijeloj Europi i na Mediteranu, kao i dijelovima Sjeverne Amerike, a zimi se seli na jug u Istočnu i Južnu Afriku, južnu Aziju i Južnu Ameriku.

Bregunice se hrane malim, letećim kukcima, npr. komarcima, i jedna obitelj može ih pojesti i do 10.000 na dan, čime čine veliku uslugu ljudima, ali i drugim životinjama, naročito stoci. Bregunica je jedna od najugroženijih vrsta ptica duž rijeke Drave u Hrvatskoj, a procjenjuje se da se broj parova u posljednjih 30 godina smanjio za 90%.

Zbog toga u udruzi “Nobilis” svojim aktivnostima žele stvoriti bolje uvjete za gniježđenje bregunica na strmim obalama rijeke Drave, ali i ukazati na značaj bregunica u ekosustavu.

Svi koji žele sudjelovati u ovoj akciji mogu se javiti na [email protected].

 

Povratak na naslovnicu…