Vlasnik Sportsko gimnastičkog centra “ATON” i pripadajuće tvrtke ATON d.o.o., mr.sc. Stevo Tkalčec, sazvao je u srijedu 8. studenoga 2023. konferenciju na novinare s željom da javnost izvijesti o stanju poslovanja spomenutog poduzeća, te o planovima za budućnost. Konferencija je sazvana pod naslovom “Budućnost i prodaja SGC ATON”.

Tkalčec je detaljno iznio kronologiju razvoja Atona, od njegovih početaka, kao i podatke o poslovanju samog poduzeća. Već 2020. godine, pokušavajući sanirati nastale gubitke i održati funkcioniranje SGC-a, izvršena je reorganizaciju poslovanja kojom prilikom je došlo do otpuštanja 1/3 djelatnika.

Također, Tkalčec je detaljno upoznao novinare s korespondencijom prema Općini Nedelišće i Međimurskoj županiji. Općini Nedelišće je ponuđeno da kupi cijeli objekt po građevinskoj procjeni vrijednosti objekta, uz beskamatnu otplatu na 12 godina, ili pak kupnja samo polivalentne dvorane plaćanjem 60% cijene na 10 godina. Treća opcija bila bi značajno povećanje cijena korištenja dvorane i povećanje broja sati koje Općina zakupljuje.

Općina Nedelišće je nakon toga zatražila reviziju financijskog poslovanja kako bi se preciznije utvrdili troškovi, financijski gubici, i realno poslovanje. Po reviziji, Općina nije pristala na kupnju objekta po ponuđenoj cijeni, dok Međimurska županija uopće nije odgovorila na više upućenih dopisa, što je protumačeno kao nepostojanje interesa.

Na kraju, Tkalčec je zaključio: “Stoga se od nas više ne može očekivati da, na svoju štetu, financiramo rad SGC-a, a u korist općine Nedelišće i cijelog Međimurja. Našu samozatajnost i zadovoljstvo učinjenim, smatrali smo našom prednošću u izgradnji ovog objekta, jer je isti ipak u Nedelišću, u Međimurju i vrijednost uložena u ovaj objekt zauvijek ostaje tu, međutim, još jedne godine nije iskazan interes za pronalaženjem konačnog dugoročnog rješenja ove problematike. Uistinu smo dali svoj maksimum kroz čitavih 15 godina, ne samo financijski, već i osobni, pa ako to više nikome ne treba, ne treba ni meni, jer smatram da smo dovoljno dugo pomagali društvenoj zajednici na svoju štetu, a sada je vrijeme da se posvetimo sebi i osobnoj egzistenciji.”

Na kraju, sažeo je konkretne poteze koje planiraju povuči: “Zbog svega iznesenog, primorani smo poduzeti sljedeće mjere:

  1. Oglasiti PRODAJU nekretnine – SGC ATON – ne samo u RH već u čitavoj EU,
  2. Do pronalaženja kupca usluge SGC-a i dalje neće biti dostupne (osim onih preuzetih do 31.12.2023. god., a od 01.01.2024. god. dolazi do potpunog zatvaranja polivalentne dvorane i ekonomski neisplativog djela poslovanja Centra,
  3. Nakon 01.01.2024. dolazi do otpuštanja viška djelatnika,
  4. Trgovačko društvo ”ATON” d.o.o. nastaviti će sa svojim radom obavljajući ostale djelatnosti iz domene registriranih djelatnosti poduzeća.”

Povratak na naslovnicu…