Ovih dana završila je obnova bočnog oltara sv. Antuna Padovanskog koji se nalazi u crkvi u Nedelišću s desne strane. Taj je oltar napravljen za vrijeme župnika Mihaela Kalamara još potkraj 18. stoljeća. Na njemu se nalaze slike sv. Antuna Padovanskog i sv. Florijana. Također na oltaru su kipovi mučenika sv. Sebastiana i sv. Lovre.

Zanimljivo je da je oltar prvotno bio u modro plavoj boji, ali je obnovljen na temelju obnove iz 1912. godine kada je obojan u zeleno.

Obnova se odvijala u dvije faze. U prvoj fazi su obnovljeni slike i kipovi, a u drugoj fazi obnovljena je drvena konstrukcija i menza. Radovi su većinski financirani iz proračuna Općine Nedelišće, a ukupni trošak obnove ovog bočnog oltara je blizu 200 000 kn.

Po završetku radova župnik Župe Presvetog Trojstva u Nedelišću vlč. Tihomic Ciglar predstavio je obnovljene oltare načelniku Općine Nedelišće Darku Daniji. Načelnik Dania pomno je razgledao sve što je napravljeno, te obećao da će Općina i dalje financijski pratiti obnovu župne crkve kao najstarije i najvrijednije građevine u mjestu Nedelišće.

Oltar sv. Vida, koji se u crkvi nalazi s lijeve strane, a predstavlja sveca zaštitnika Općine Nedelišće, obnovljen je već prije otlara s desne strane. Na tom oltaru nalaze se Sv. Vid i njegovi učitelji sv. Modesto i Kresencija.

Mnogi vjernici pogrešno misle da su na ovoj slici Josip, Marija i mladi Isus jer na slici izledaju kao mlada obitelj. Međutim, radi se o sv. Vidu, što se vidi po posudi s vrućim uljem i kotlom u podnožju njihovih nogu. Naime, svi troje mučeni su i bačeni u vruće ulje. U gornjoj slici je sv. Marija Magdalena, a ispred slike nalaze se kipovi sv. Roka i Sv. Apolonije. I obnova tog oltara financirana je većinski iz proračuna Općine Nedelišće.

U narednoj 2020. godini plan je da se krene s obnovom glavnog svetišta i postavljanjem novog kamenog oltara, s dva nova ambona (mjesta gdje se čita evanđelje). Također, za naredno razdoblje naručen je elaborat obnove gotičke kustodije. (nl)

Povratak na naslovnicu…