Svake godine, na ponedjeljak velikog tjedna, u Župi Presvetog Trojstva Nedelišće bila je velika uskrsna ispovijed. Ove je godine, naravno, nije bilo. Ali župnik vlč. Tihomir Ciglar objavio je svih župljanima upute kako nadomjestiti veliku uskrsnu ispovijed. Preporuka je da se ovih dana napravi “savršeno kajanje”. Obavijest prenosimo u cijelosti:

USKRSNA ISPOVIJED
Ispovijed koja je trebala biti na Veliki ponedjeljak nije bila. Zato Vas pozivam da kroz ovaj tjedan svi napravimo SAVRŠENO KAJANJE.  Ako će biti moguće, svi ćemo imati priliku se ispovjediti o Presvetom Trojstvu u lipnju mjesecu, a u slučaju prijeke potrebe (smrtne okolnosti) za sv. Ispovijed i Bol. pomazanje, nazovite župnika.

Što je savršeno kajanje?
Kada nismo u mogućnosti doći na svetu ispovijed, možemo se kajati svakodnevno za svoje grijehe iz ljubavi prema Bogu, uobičajenom molitvom kajanja koju obično molimo u ispovijedi. Takvo kajanje ne zamjenjuje svetu ispovijed, nego je potrebno svjesno obećati da ćemo pristupiti sakramentu ispovijedi kad nam to bude moguće.

Kako obaviti savršeno kajanje?
Zatvorimo se u svoju sobu (ili možemo doći u crkvu kada je otvorena), stavimo Sveto pismo kraj nas, zapalimo svijeću (ako imamo onu koju smo dali blagosloviti za Svijećnicu), prekrižimo se blagoslovljenom vodom i ako je moguće kleknemo.
1. Ispit savjesti –u sabranosti razmisliti o svojim grijesima prema Bogu, bližnjemu i samome sebi
2. Kajanje za grijehe –pokajati se za grijehe uobičajenom molitvom: „Kajem se od svega srca što grijesima uvrijedih Boga, svoje najveće i najmilije dobro. Mrzim sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i nastojati više ne griješiti.“ Možemo se pokajati i svojim riječima ili nekom drugom molitvom kajanja koju znamo.
3. Na kraju se dodaje obećanje: „Raspeti moj Isuse, iz ljubavi prema tebi, čvrsto odlučujem i obećajem, da ću uz pomoć Tvoje milosti, čim budem u prigodi, ispovjediti svoje grijehe i za njih učiniti dostojnu pokoru.

(nl)

Povratak na naslovnicu…