Danas je u našoj župi proštenje, blagdan Blažene Djevice Marije Lurdske. Tom prigodom u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću, u nazočnosti gotovo svih svećenika našeg dekanata, preuzv. g. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije, služio je koncelebriranu svetu misu.

Blažena Djevica Marija ukazala se prvi puta 11. veljače 1858. godine sirotoj pastirici Bernardici (Bernadette Soubirous) i dvojici njezine mlađe braća. To je bilo prvo od osamnaest ukazanja, koju su uslijedila u istoj godini.

U nadahnutoj propovijedi u našoj župnoj crkvi, Biskup je naglasio kako su ukazanja Blažene Djevice Marije kroz ljudsku povijest predstavljala snažni poticaj našoj vjeri, prilog našem vjerskom učvršćenju i Gospinu težnju da održi neposredni kontakt s vjernim pukom. Obzirom na to što se Gospa u Lurdu ukazala skromnoj i pobožnoj djeci (kao i kasnije u Fatimi 1916. g.), za nas je znakovito što je neposredna Božja Objava, još od starozavjetnih vremena, primarno upravljena upravo “malima” i siromašnima. (C.)

Povratak na naslovnicu…