Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli VII. Zrinskom Čakovečkom u Gornjem Kuršancu i kod spomenika Nikoli Zrinskom u Čakovcu obilježena je 356. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog – hrvatskog bana, vojskovođe, književnika i humanista koji je poginuo 18. studenoga 1664. godine. Nikola Zrinski Čakovečki je praunuk sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog, a poginuo je pod nejasnim okolnostima u lovu na vepra u Kuršanečkom lugu.

Vijence ispred spomenika u Kuršancu, te u Čakovcu na ulazu u Perivoj Zrinski, položili su Nj.E. dr. Csabu Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, zamjenik načelnika Željko Kacun, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, pročelnik Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ Marijan Ramuščak. U gradu Čakovcu podno spomenika Nikoli Zrinskom vijenac je položio gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić rekao je da je Nikola VII Zrinski bio rođen Čakovčanin i živio u Međimurju te je za vrijeme njegove vladavine obitelj Zrinski bila na vrhuncu moći. Naglasio je kako je upravo Nikola VII Zrinski bio utemeljitelj prve knjižnice na prostoru Međimurja, a njegova Biblioteka Zriniana, koja je danas pravi dragulj nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: „Upravo je zbog zalaganja Nikole VII Zrinskog unutar franjevačkog samostana u Čakovcu desetljećima djelovao prvi filozofski fakultet. Nikola VII Zrinski osim vojskovođe bio je izuzetan književnik te je autor jednog od najljepših epova – ep Propasti Sigeta napisan je na mađarskom jeziku te ga zbog toga u Mađarskoj smatraju nacionalnim pjesnikom.“

„Nažalost, zbog aktualne pandemije ove godine nismo na adekvatan način obilježili 400. obljetnicu rođenja Nikole VII Zrinskog Čakovečkog koji je u Međimurju ostavio veliki trag, između ostalog osnivanjem franjevačkog samostana 1659.godine. No, važno je zajednički promicati lik i djelo Nikole Zrinskog, ali i ostalih naših velikana koji su nas svojim djelovanjem zadužili i ostavili veliki trag ne samo za Hrvatsku već i za europsku povijest.“ rekao je župan Posavec te pohvalio Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Zrinsku gardu, Družbu „Braća Hrvatskog Zmaja“ što svojim djelovanjem čuvaju i promiču povijest našeg kraja.“- rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. (mž)

Povratak na naslovnicu…