Udruga Maxenca na ovogodišnjem 54.-om međimurskom fašniku za masku Macinski pozoj osvojila je prvu nagradu i novčanu nagradu od organizatora Turističke zajednice grada Čakovca. Članice i članovi udruge odlučili su za dio nagrade kupiti prigodne poklon pakete i darivati najmlađeg i najstarijeg stanovnika Macinca.

2017. godine u Macincu je rođeno jedanaestero djece i to tri curice i osam dječačića što se ne pamti od daleke 1990.-te godine. Prošla je godina za mjesto Macinec bila prava „baby boom“ godina i bilo bi uistinu predivno da i ova godina bude takva.

Početkom mjeseca prosinca prošle godine, točnije 4. prosinca rođena je Ana Sagata od roditelja Maje rođ. Genc i Ivana Sagate. Mala Ana je najmlađa stanovnica Macinca. Članice udruge Maxenca Magdalena, Vesna i Sanja srdačno su dočekane u obiteljskoj kući mladog bračnog para Maje i Ivana, te su u lijepom druženju proveli subotnje poslijepodne. Maja i Ivan priznali su da su ugodno iznenađeni posjetom i ovakvom gestom i da im je drago što je njihova kći najmlađi stanovnik Macinca.

Djeca, dječji smijeh, dječja cika i radost oduvijek su obilježje ljudskog postojanja i samo sa djecom i najmlađima svako mjesto ima budućnost.

Članice udruge Magdalena, Marija i Slađana posjetile su i najstarijeg stanovnika Macinca. Najstarija stanovnica Macinca je „mamica“ Sklepić Terezija rođ. Marciuš koja je u 94.-oj godini života i živi u obiteljskoj kući sa kćerkom Anđelkom i zetom Josipom Marciuš. „Mamica“ Terezija rođena je 9. listopada daleke 1924. godine kao jedno od ukupno šestero djece – dvije sestre i četiri brata. „Mamica“ Terezija rodila je kćer Anđelku, ima unuka Zdenka, te praunuke Valentinu i Doris.

Na pitanje članica udruge čega se najbolje sjeća i koji dio života joj je bio posebno lijep vitalna „mamica“ Terezija je mirnim i razgovijetnim rečenicama rekla da su joj najljepše godine života bile u mladosti kada je bila član Pjevačkog društva Macinec. Tada se nastavila je „puno družilo, popevalo, putovalo i bilo je nekaj posebno“. Kad se udala život joj se bitno promijenio jer su počele nove brige, trebalo je „doma gospodariti“, a to je „negda ne bilo lefko i nigdar je ne bilo dosta penez, a čuda se delalo“.

„Mamica“ Terezija je rekla da je dobrog zdravlja za svoje godine, da i dandanas dobro vidi, ali slabije čuje. Voli „si spiti tu i tam malo čistoga vina“. Na televiziji prati sport i to nogomet i rukomet, a pogleda si i poneku seriju „ak je dobra“. Od nogometaša je spomenula da zna za Modrića i da nije bila zadovoljna sa rukometnim trenerom Golužom. Razgovor je trajao u opuštenoj atmosferi, u prisjećanjima na prošle dane i „da so sa ta leta prešla“.

Posjeta članica udruge Maxenca je završen iskrenim željama „mamici“ Tereziji da vesela i zdrava dočeka mjesec listopad i proslavi rođendan. I da doživi stotu.

U Macincu trenutno živi dvadeset četvero mještana koji su stariji od 80 godina i svi su dobrog zdravlja za svoje godine. (Željko Kofjač)

Povratak na naslovnicu…