Velik broj građana Nedelišća poslao je na adresu našeg portala pitanja vezano uz dopis poduzeća FRANZ NET dostavljen na sve adrese u mjestu Nedelišće. Radi se o dopisu utvrđivanja interesa građana za optički internet u Nedelišću. Odlučili smo skupiti sva pitanja, te zatražiti odgovore od tvrtke FRANZ NET. U nastavku donosimo vaša pitanja i odgovore navedenog poduzeća.

Nakon što se 10 godina pričalo da će Novi NET, pa onda T-com, postaviti optiku, kako je sada ponuda došla od FRANZ NET-a?

FRANZ NET je pred završetkom izgradnje otvorene svjetlovodne mreže na području općine Pribislavec i naselja Ivanovec, i potaknuti pitanjima kad će “optika” u Nedelišću, krenuli smo u pripreme. FRANZ NET je sada u fazi prikupljanja informacija o količini mogućih priključaka te shodno tome ide se u projektiranje dovoljne količine optičkih niti.

Da li u ovom trenutku građani mogu izraziti interes za još kojeg drugog ponuđača u Nedelišću?

Koliko je nama poznato, nema interesa drugih izvođača za izgradnju otvorene svjetlovodne mreže na području naselja Nedelišće.

Da li se cijena od 100 EUR i 150 EUR plaća jednokratno ili više puta?

Plaća se jednokratno, kada se korisnik odluči na spajanje na svjetlovodnu mrežu.

Kolika je očekivana cijena optičkog interneta na mjesečnoj razini nakon priključka? Da li će to biti više ili manje od postojećih internet pružatelja (npr. T-com-a)

Ukoliko se korisnici odluče i koristiti usluge FRANZ NET-a, cijene su iskazane na našoj stranici i dostupne svim građanima na adresi: https://franz-net.hr/optika. Uz napomenu da kod nas nema minimalne ugovorne obveze, te se plaća jednokratna usluga aktivacija interneta/TV-a 37,50€ (282,54 kn).

Mogu li građani zadržati trenutnog operatera?

FRANZ NET gradi otvorenu svjetlovodnu mrežu, pa na osnovu toga drugi operateri (T-COM, A1, Iskon, ….) mogu zatražiti pristup mreži te nuditi usluge postojećim korisnicima.

Da li će se optika uvesti samo u onim ulicama gdje građani većinski iskažu interes, ili u cijelom naselju?

Ukoliko se odlučimo za izgradnju otvorene svjetlovodne mreže, mrežom pokrivamo cijelo područje naselja Nedelišće.

Ako neki građani ne iskažu interes, da li se kasnije mogu ipak javiti za optiku?

Svakako će biti mogućnost naknadnog spajanja.

Kako to da su druga naselja dobila besplatno optičku infrastrukturu, a Nedelišće ne?

Druga naselja su od strane HAKOM-a proglašena područjem za koje se procijenjuje da ne postoji komercijalni interes, te je izgradnja optike mogla biti pokrivena sredstvima EU. Za Nedelišće svakako postoji komercijalni interes, i Nedelišće nije moglo biti dio tih projekata.

Da li Općina Nedelišće sudjeluje u ovom projektu, te da li ona izdvaja neka sredstva?

Prilikom pokretanja prikupljanja iskaza, na adresu Općine Nedelišće poslali smo pismo namjere o gradnji otvorene svjetlovodne mreže, te smo predložili model koji imamo u suradnji s Općinom Pribislavec i Gradom Čakovcem, da jedinica lokalne uprave sufinancira priključak građana na otvorenu svjetlovodnu mrežu tj. da za građane taj trošak bude minimalan. Za sada, Općina Nedelišće financijski ne sudjeluje u ovom projektu.

Dodatna pitanja

Portal Nedelist poziva sve građane da dodatna pitanja postave direktno poduzeću FRANZ NET d.o.o. čije kontakt informacije možete potražiti na internetskoj adresi: www.franz-net.hr

Povratak na naslovnicu…