Jučer je u dvorani Sportsko gimnastičkog centra ATON u Nedelišću održana informativno-edukativna radionica o energetskoj obnovi kuća. Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15. rujna objavio Javni poziv, građani su pokazali veliki interes za sudjelovanje u programu. Radionica je tako okupila građane, certifikatore, ali i izvođače radova, koje su zanimali uvjeti sufinanciranja i detalji oko same provedbe projekata.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je Fondu na dosadašnjoj suradnji na raznim projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te izrazio uvjerenje kako će i na ovaj program energetske obnove kuća biti puno prijava iz njegove Općine. „Dobili smo puno upita na ovu temu te nam je izuzetno drago da se edukativna radionica održava kod nas kako bi se naši građani što bolje upoznali sa uvjetima javnog poziva“, rekao je Novak.

Prema riječima Maje Rajčić, načelnice Sektora za energetsku učinkovitost, Fond je za program osigurao čak 300 milijuna kuna, kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.

Uvjeti sufinanciranja i potrebna dokumentacija u mnogočemu ostaju isti u odnosu na godinu ranije, kao i način podnošenja prijava elektroničkim putem. Tijekom radionice, djelatnici Fonda su detaljno pojasnili uvjete za prijavu, kao i svaki od potrebnih dokumenata. Pritom su sudionicima demonstrirali i rad u sustavu ePrijave, kako bi bili upoznati sa potpunim procesom.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje započinje 14. listopada u 9 sati. Zainteresirani građani do tad trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Svi sudionici su iskazali zadovoljstvo dobivenim informacijama te se nadaju uspješnoj prijavi za sufinanciranje. Budu li njihove prijave prihvaćene, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata. Energetska obnova će povećati njihovu kvalitetu života, smanjiti režijske troškove, ali ujedno i potaknuti lokalnu gospodarsku aktivnost. Nastavno na pitanje građana, iz Fonda su najavili i nastavak sufinanciranja u sljedećoj godini, te najavili kako Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine radi na novom Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje do 2030. godine. (Sara Međumurac – Općina Nedelišće)

Povratak na naslovnicu…