Vlada Republike Hrvatske pripremila je novu izmjenu Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca. Prema novom prijedlogu, kroz nekoliko dana trebala bi se donijeti Odluka po kojoj bi se u 2019. godini u Republici Hrvatskoj dopustilo zapošljavanje ukupno 63.600 stranih radnika.

Spomenutom Odlukom dopustilo bi se zapošljavanje 41.810 novih radnika, produžilo bi se pravo boravka za 15.000 radnika, 6.500 novih dozvola odobrilo bi se djelatnicima u strukama sezonskog karaktera, a 250 postojećih stranih djelatnika moglo bi se premjestiti unutar različitih djelatnosti.

Prisjetimo se, prema Odluci iz 2017. godine, za 2018. godinu (odluka je u dva navrata dopunjavana) odobren je boravak i rad 34.000 stranih državljana, najviše u djelatnosti građevinarstva te u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti.

Vidljivo je da je Vlada RH shvatila hitnost donošenja takve odluke, jer u novom Prijedlogu stoji da bi takva Odluka stupila na snagu prvi dan od dana objave u Narodnim novinama. (C.)