Općina Nedelišće održala je Okrugli stol poduzetnika Općine Nedelišće, u pansionu Mamica u Pušćinama, u četvrtak 30. studenog 2017. godine. Domaćini ovog skupa bili su načelnik općine Darko Dania i zamjenik načelnika Nikola Novak, a skupu je bilo prisutno dvadeset poduzetnika s područja općine.

Svrha ovog okruglog stola bila je rasprava i razmatranje općeg stanja poduzetništva na području Općine Nedelišće, povezivanje poduzetnika međusobno za intenzivniju suradnju te razmatranje mogućih načina pomoći jedinica lokalne samouprave.

Gotovo svi prisutni poduzetnici pohvalili su inicijativu načelnika za održavanje ovakvog skupa, te izrazili zadovoljstvo da se čuje i glas poduzetnika, jer oni su ti koji prvenstveno pune proračune lokalnih jedinica, i indirektno su nositelji sveopćeg razvoja.

Na skupu se raspravljalo o velikom broju problema, a među najčešće spominjanima bili su: nedostatak stručne radne snage, nedostatak školovanja za mnoge tražene struke, visoko porezno i parafiskalno opterećenje koje onda uzrokuje i niže plaće djelatnicima, neefikasan sustav naknada za nezaposlene koji stimulira nerad, nepravedne cijene naknada javnih institucija koje dvojako tretiraju poduzetnike i građane, problematika MESAP-a, pozivanje stranih investitora bez ikakvih uvjeta i povezivanja s lokalnim gospodarstvom, narušen sustav vrijednosti koji omalovažava fizički rad ili rad za lokalnog poslodavca naspram inozemnog, itd.

Nakon službenog dijela skupa, domaćini pansiona Mamica, Žarko i Sandra Nedeljko prigodno su počastili sve poduzetnike. Ovo je bio prvi okrugli stol poduzetnika, i pokazao je da postoji interes za komunikacijom i rješavanjem problema, a također nije nedostajalo i konkretnih prijedloga i ideja. Stoga, sve pohvale domaćinima i organizatorima. (nl)

Povratak na naslovnicu…