Već duže nogometni savezi potiču klubove da više rade s djecom, te pojedine ligaške rangove uvjetuju brojem timova u mlađim uzrastima. Tako je uvjet da svi klubovi koji se natječu u 4. hrvatskoj nogometnoj ligi, moraju imati najmanje 3 ekipe u mlađim uzrastima.

Mnogi klubovi su vrlo ozbiljno shvatili rad s djecom, te su u nekoliko godina razvili respektabilne škole nogometa. U radu s djecom, u našoj općini, prednjači zajednička škola Međimurec-Sloboda (naselja Dunjkovec, Pretetinec, Slakovec), a također vrlo tražena je i Škola nogometa Petica (okuplja naselja: Gornji Hrašćan, Macinec, Trnovec, Preseka i Gornji Mihaljevec). To se najbolje vidi u broju djece koji npr. u školi Međimurec-Sloboda trenutno iznosi blizu stotinu.

S druge strane NK Nedelišće već godinama ima problema u okupljanju mlađih uzrasta, tj. velik broj roditelja odlučio je ispisati djecu iz nogometne škole u Nedelišću i prebaciti u neke od susjednih škola. NK Nedelišće je probalo udružiti snage sa Pušćinama, a zatim sa Strahonincem, međutim obje suradnje su trajale jednu sezonu. Ove godine ugovor je potpisan sa školom NK Međimurja, međutim ovakav aranžman nije naišao na odobravanje od strane djece i roditelja, jer mnogi koji su upisali Nogometnu školu Međimurje, jednostavno ne žele nastupati pod imenom Nedelišća.

Tako se NK Nedelišće ponovno našlo na početku sezone s nedostatkom djece, i potencijalnim neispunjavanjem uvjeta za nastupanje u 4. hrvatskoj nogometnoj ligi. U slučaju nenastupanja mlađih uzrasta, prvo se oduzimaju bodovi seniorskoj ekipi, a kasnije postoji mogućnosti i izbacivanja iz natjecanja. NK Nedelišće je zbog nenastupa mlađih uzrasta ovaj mjesec već zaradilo dvije novčane kazne nogometnog saveza.

U NK Nedelišću su ipak pronašli rješenje u zadnji čas, te s današnjim danom registrirali čak 35 novih mladih igrača. U službenom glasilu Međimurskog nogometnog saveza GOOL objavljena su imena i prezimena 35 igrača registriranih dana 19.9.2018. godine. Ovdje navodimo samo prezimena: Ignac, Oršuš, Bogdan, Balog, Balog, Balog, Balog, Balog, Balog, Sever, Sever, Oršuš, Oršuš, Oršuš, Maksimović, Kalanjoš, Kalanjoš, Ignac, Ignac, Horvat, Bogdan, Balog, Balog, Balog, Balog, Pec, Pec, Pec, Oršoš, Oršoš, Oršoš, Oršoš, Oršoš, Ignac i Horvat.

Ovim postupkom NK Nedelišće će zadovoljiti formu i potvrditi da ima dovoljno djece u mlađim uzrastima. Ovo je možda zadnja prilika da se ozbiljno i dugoročno počne razmišljati i djelovati na organizaciji i afirmaciji kvalitetne škole nogometa u Nedelišću.   (fc)

Povratak na naslovnicu…