U dvorani MESAP-a Nedelišće dana 27. ožujka 2024. godine održana je početna konferencija za projekt „ZAjedno ŽElimo LIjepu starost“ SF.3.4.11.01.0578. – ZAŽELI – prevencija institucionalizacije.

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.485.000,00 eura i u cijelosti je sufinancirana EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ (SF.3.4.11.01).

Novinarima i predstavnicima različitih organizacija projekt su na početku konferencije predstavili načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i ispred HZZ-a PU Čakovec Nikola Hren.

Sretni smo jer će 30 osoba s našeg i okolnog područja biti zaposleno na 33 mjeseca, a minimalno 180 korisnika sa područja općine će imati prijeko potrebnu pomoć u kući uz mjesečne pakete higijenskih potrepština.

Nakon dvije završene faze projekta, konačno smo se dočekali nastavka najpopularnijeg europskog projekta u našoj zemlji kojem su ciljevi s jedne strane smanjiti nezaposlenost, a s druge strane doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva.

Načelnik Nikola Novak istaknuo je da je u prvoj fazi bilo zaposleno 20 djelatnica, u drugoj 16 djelatnica, a da postoji potreba za 25 i više jer je u prošlim fazama sudjelovalo oko 150 korisnika. Ovaj će put 30 nezaposlenih osoba dobiti priliku za rad, potaknut će se socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života najmanje 180 krajnjih korisnika, uglavnom starijih i nemoćnih osoba u Općini Nedelišće.

Osobe koje će kroz program biti zaposlene korisnicima će, kao i u ranijim fazama ovog projekta, biti podrška kroz sljedeće usluge: organiziranje prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.), obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrijeva i slični, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, i obavljanju drugih higijenskih potreba i dr.), zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba.

Povratne informacije korisnika za ovakvu vrstu skrbi izuzetno su dobre, a starije osobe često su puta isticale da im, osim fizičke pomoći osoba koje o njima skrbe, puno znače i razgovor te lijepa i topla riječ koju od njih dobiju. Novost je da ćemo zaposliti i muške osobe koje će između ostaloga obavljati i vanjske poslove.

Vrijeme provedbe projekta je 3 godine, kroz projekt će se zaposliti 30 djelatnika/ca koji/e će biti zaposleni/ne na 33 mjeseca.

Također Općina Nedelišće provela je javni poziv za zapošljavanje te su na konferenciji potpisani Ugovori o radu sa odabranim djelatnicima njih 26 koji će od 01.04.2024. godine svaki brinuti za minimalno 6 korisnika. Trenutno brojimo nešto više od 150 prijavljenih korisnika. Korisnici u projektu dobiti će kroz provedbu mjesečni paket. Sljedeći mjesec raspisati ćemo Javni poziv za zapošljavanje još četvero djelatnika koji nam nedostaju.

Podsjećamo da je javni poziv za prijavu pripadnika ciljane skupine otvoren trajno te se svi zainteresirani mogu prijaviti. (on)

Povratak na naslovnicu…