Udruga dijabetičara jedna je od aktivnijih udruga na području općine Nedelišće. Njezina se aktivnost provodi nesamo unutar članstva nego je, kroz javne akcije preventivnog otkrivanja dijabetesa u ranoj fazi kod neregistriranih bolesnika, otvorena za sveukupno stanovništvo općine. Isto tako, pojedinim predavanjima koja organizira udruga mogu prisustvovati i svi građani općine Nedelišće.

Udruga je sljednica Kluba dijabetičara Nedelišće osnovanog daleke 1999. godine, koji je aktivno radio kroz sve te godine, uz nesebično zalaganje nekolicine volontera, kao podružnica Udruge dijabetičara Čakovca. Prije dvije godine klub prerasta u današnju Udrugu dijabetičara Nedelišće, koja ima zadaću da dijabetičare priprema da prihvate spoznaju posjedovanja ove neizliječive bolesti, da prilagode način života zahtjevima bolesti, da bolest drže pod kontrolom odnosno da zagospodare dijabetesom a ne da dijabetes zagospodari njima. Cilj je postignut kada dijabetičar shvati da se i uz bolest može živjeti normalno, kvalitetno i aktivno, bez nekakvih rigoroznih životnih ograničenja.

Članovi udruge se sastaju najmanje jedanput mjesečno na svoje radionice. Prilikom svake radionice upriliči se neko tematsko predavanje koje obave gosti radionice, najčešće su to zdrastveni djelatnici. Potom se o iznesenoj temi otvori diskusija. Pritom prisutni iznose vlastita iskustva vezana na obrađivanu temu. Na kraju radionice educirane medicinske sestre izvrše mjerenje šećera u krvi, mjerenje masnoća u krvi, mjerenje krvnog tlaka, mjerenje HbA1c, mjerenje težine i određivanje indeksa tjelesne mase. Statistike pokazuju da gotovo 10 % stanovništva boluje od nekog oblika šećerne bolesti. Ako ste i Vi među njima uključite se u rad udruge, podijelite svoja iskustva života s dijabetesom s drugima koji imaju iste ili slične probleme kao i Vi.

Štefulj Ivan

Povratak na naslovnicu…