S velikom tugom u našim srcima primili smo vijest kako nas je u 83. godini života napustio naš dragi kolega Franjo Preložnjak. O prijatelju, mentoru, doajenu, kolegi i čovjeku koji je obilježio jednu eru sportskog novinarstva u Međimurju dovoljno govore tisuće i tisuće objavljenih novinskih članaka, ali i brojne nagrade i priznanja poput: Ordena Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, Nagrade za životno djelo i izniman doprinos razvoju atletike Hrvatskog atletskog saveza, Nagrade Zrinski i Povelje Međimurske županije, Nagrade za životno djelo Franjo Punčec Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije te mnogobrojne plakete Hrvatskog atletskog saveza i Zbora sportskih novinara Hrvatske.

Kako je i sam volio reći, imao je tri ljubavi: atletiku, novinarstvo i ribolov. Osnivač je prvog međimurskog atletskog kluba, trener generacijama atletičara, organizator mnogih atletskih natjecanja i uspješan atletski sudac. Upravo ga je izvještavanje s atletskih događaja usmjerila prema novinarstvu u kojem će postati neizostavan dio dopisničke obitelji Lista Međimurje.

Kao poznavatelj sportskih i novinarskih prilika u Međimurju bio je jedan od osnivača Sekcije sportskih novinara Međimurja. Osim što je volio udijeliti savjet, ostat će zapamćen kao osoba koja je insistirala na visokim moralnim i radnim vrijednostima. Upravo takvog će ga pamtiti njegove sportske kolege koje se s puno poštovanja i pijeteta ugledaju na njegov rad. No, osim što smo izgubili vrsnog čovjeka od pera, izgubili smo pravog prijatelja – a Franju imati za prijatelja nije bila privilegija nekolicine. Naprotiv, možda će nam i najviše nedostajati upravo ona njegova sposobnost da započne kratki razgovor o bilo kojoj temi u bilo koje doba i da svakome “uđe” pod kožu. Te da pritom stekne prijateljstva i poznanstva koja su nadaleko nadišla granice Međimurja.

Udruga sportskih novinara Međimurja upućuje iskrenu sućut onima koji će i najviše osjetiti gubitak drage osobe – obitelji Franje Preložnjaka.
Franjo nek Ti je laka međimurska gruda.

Tomica Jakopec, UDRUGA SPORTSKIH NOVINARA MEĐIMURJA
(Slika Nedelista: Franjo Preložnjak prvi s desne strane, na primanju Plakete Općine Nedelišće 2018. godine)

Povratak na naslovnicu…