Od početka proljeća do kraja ljeta trajao je projekt Udruge Maxenca „Park Maxenca – sinergija ljudi i prirode“. Tijekom provođenja projekta volonterskim radom članica i članova udruge Maxenca Park Maxenca redovno je održavan košnjom travnate površine, obrezivanjem grana drveća i ukrasnog bilja.

Posebna je pažnja posvećena postavljanju „zelenog tunela“ napravljenog od željezne armature i utvrđenog u zemlju kako sigurnost djece i svih posjetitelja ne bi bila ugrožena. „Zeleni tunel“ već će iduće godine biti prekriven raznim bojama cvijeća puzećih biljaka koje su posađene pokraj njega. Park se popunjava biljkama trajnicama i ukrasnim drvećem što također zahtijevaju pažnju tijekom cijelog ljeta.

Unatoč pandemijskom vremenu članice i članovi udruge uzeli su na sebe obavezu i izdvojili svoje slobodno vrijeme da park izgleda uredno i spremno za boravak mještana i slučajnih prolaznika. Članice i članovi udruge brinuli su i održavanju drvenih površina mosta kao i sjenice nedaleko igrališta za odbojku na pijesku.

Posebno zadovoljstvo svih članica i članova udruge bilo je kada su mladi mjesta Macinca ali i okolnih mjesta gotovo svakodnevno tijekom ljeta koristili igralište odbojke na mjestu i popratnih objekata za sportske aktivnosti i razonodu. Kako bi igranje odbojke bilo atraktivnije i podloga „mekša“ pijesak je rotokopačicom „podignut“ te je na igralište dovežen još jedan kamion svježeg pijeska.

S obzirom da je Park Maxenca zamišljen kao mjesto susreta i druženja članovi udruge nedaleko sjenice obavili su iskop zemlje i pripremu za betoniranje podloge za roštilj koji će biti postavljen iduće godine. U parku je prije nekoliko godina bilo postavljeno nekoliko drvenih klupa sa betonskim postoljem no unatoč redovnom održavanju – bojanju drvenih sjedišta došlo je do istrošenosti dasaka pa su zbog toga nabavljene nove hrastove daske također obojane i pripremljene za montažu idućeg proljeća.

Članice i članovi udruge brinu i o uređenju cvjetnih gredica u naselju kao i o uređenju okoliša kod Doma kulture u Macincu čime sadržajno uljepšavaju naselje u kojem žive. (Željko Kofjač, tajnik udruge MAXENCA)

Povratak na naslovnicu…