Naša najveća prehrambena kompanija – koprivnička Podravka, nastoji što više poljoprivrednih proizvoda kupovati upravo od domaćih proizvođača, čime su i poljoprivredni proizvođači iz Međimurske županije dobili priliku za siguran plasman svojih proizvoda – istaknuto je na radnom sastanku koji je u ponedjeljak, 27. studenoga, održan u konferencijskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću.

Na sastanku u Nedelišću predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravka predstavili su – Sporazum o suradnji zbog potencijalnog otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade za razdoblje 2018. – 2020., koji je Ministarstvo sklopilo s Podravkom kako bi se potaknulo zapošljavanje hrvatskih branitelja i njihova socijalna uključenost, ali i kako bi se na taj način poticala domaća poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj.

Tridesetak sudionika – predstavnici braniteljskih udruga, poljoprivredni proizvođači, LAG-ova i općina, tom su prigodom, nakon pozdravnih riječi Sanje Krištofić, predsjednice LAG-a Međimurski doli i bregi, Stipe Efendića, dopredsjednika LAG-a Cetinska krajina i upravitelja Braniteljske socijalno – radne zadruge Dalmatia Ruralis iz Sinja te Zvonka Belje, izaslanika ministra hrvatskih branitelja, dobili iscrpne informacije o ovom sporazumu, kao i o potrebama Podravke vezane uz otkup poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnici Podravke, Ranko Tušek i Goran Kovačić, posebno su predstavili model otkupa, otkupne količine te način i rokove plaćanja, koji iznose maksimalno 60 dana od ispostavljenog računa. Tvrtka Podravka zainteresirana je za otkup paprika za ajvar, krastavaca za kiseljenje, ljutih i slatkih feferona, rajčice, graha, šljiva, jabuka, pšenice, te svih sirovina za sušeno povrće, kakvi su mrkva, pasternjak ili celer.

Otkupom poljoprivrednih proizvoda od domaćih proizvođača naša najveća prehrambena kompanija nastoji osigurati dovoljne količine svježeg i kvalitetnog povrća i voća za preradu, te kroz osiguravanje sigurnog otkupa poticati razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Na radnom sastanku istaknuto je kako Podravka do 2020. godine planira izgraditi novu tvornicu za proizvodnju sušenog povrća, te kroz ovakvu suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja nastoji dugoročno osigurati dovoljne količine domaćeg povrća za preradu.

Ovu inicijativu Podravke i Ministarstva hrvatskih branitelja dobro su prihvatili i zainteresirani poljoprivredni proizvođači iz Međimurske županije, pa je na sastanku posebno naglašeno kako će LAG-ovi Međimurski doli i bregi te Mura – Drava, pružiti svu potrebnu pomoć i podršku zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima iz Međimurja.

Načelnik Općine Nedelišće, Darko Dania, ponudio je pomoć oko formiranja otkupne stanice poljoprivrednih proizvoda, ukoliko se pokaže dovoljan broj zainteresiranih proizvođača.

“Naša je želja da se ovoj inicijativi u što većem broju pridruže i potencijalni proizvođači s područja Međimurske županije, bez obzira jesu li branitelji ili ne, kako bi pospješili osnivanje OPG-ova i zadruga te osigurali plasman sirovina uz siguran otkup” – naglasila je Sanja Krištofić, predsjednica Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.
(LAG MDIB)

Povratak na naslovnicu…