Poznatog drvoreda u Nedelišću u ulici Trga Republike više nema. Dugi niz godina između ulice i pješačke staze na potezu od Osnovne škole Nedelišće do glavne ulice, protezao se drvored japanskih šljiva. Ovo drveće je svojim karakterističnim crvenkastim lišćem davalo posebno notu ove ulice, uz naravno, Platanu koja se nalazi s druge strane ulice. Tako je godinama ovo hortikulturno rješenje, netipično za naše podneblje, davalo jedinstveni štih ovoj ulici.

Prije mjesec dana pisali smo na ovom portalu o problemima Platane, a na kraju je zla sudbina zadesila nekoliko stotina godina mlađa stabla. Naime, zbog starosti, ali i zbog glivičnog oboljenja, počele su se lomiti grane japanskih šljiva i kod manjih vremenskih neprilika. Također je bilo prigovora na funkcionalnost prostora, jer su pojedine grane došle već do obližnjih kuća. Kako su neka stabla već prije stradala, a druga ostala bez velikih grana, drvored više niti estetski nije bio u punoj formi. Stoga je bila logična odluka općinskih vlasti da se isti u potpunosti makne.

Općinska vlast pak ima velike planove upravo za ulicu Trga Republike u idućoj godini kada bi morao biti napravljen projekt uređenja ove ulice. Naime, vizija je općinara da upravo ova ulica postane centar Nedelišća, pa se mogu ovdje očekivati značajne promjene.
(nl)

Povratak na naslovnicu…