O robotičkim aktivnostima u udrugama žena Pretetinec i Slakovec već se pisalo. Odlični uspjesi u Croatian Makers Ligi, priznanja Općinskog vijeća Općine Nedelišće za iznimne rezultate, učenje, natjecanja, druženja – sve su to višegodišnje aktivnosti koje su ih dovele do novog uzbudljivog cilja – robotičkog natjecanja MakeX.

MakeX je platforma robotičkih natjecanja čiji je cilj motivirati mlade ljude na kreativnost i suradnju kroz robotička natjecanja i STEAM općenito. Uključena djeca putem platforme uče, druže se, dijele iskustva i zabavljaju se. Koriste znanja i vještine iz različitih znanosti (prirodnih, tehnologija, inženjering, umjetnost i matematika) kako bi riješili praktične probleme u uzbudljivom izazovu.

Regionalna robotička natjecanja se organiziraju u više od 30 zemalja svijeta. Tema ovogodišnjeg natjecanja je “Čuvar grada” (“City Guardian”) – timovi se bore spasiti grad od sve većeg ekološkog onečišćenja kojemu je izloženo.

Svaki tim ima jednog ili dvoje natjecatelja u dobi od 6 do 16 godina te jednog ili dvoje mentora. Tim Udruge žena Pretetinec čine učenik 8.r. Karlo Posedi i učenica 6.r. Lucija Posedi. Tim Udruge žena Pretetinec 2 čine učenici Fran Novak iz 5.i Nikša Leko iz 7.razreda.Tim Udruge žena Slakovec čine Marin Topolnjak, učenik 8.r., te Matija Oreški, učenik 7.r.

Sve timove za natjecanje pripremaju mentori Mateja Šafarić Novak i Nikola Novak.

Regionalno MakeX natjecanje održat će se 12. listopada 2019. u Zagrebu, dok će se svjetsko natjecanje održati u Kini krajem istog mjeseca.

Iz obje udruge poručuju kako su izuzetno ponosne na svoje mlade sumještane koji iz godine u godinu dokazuju kako se uz mnoštvo školskih obaveza i izvannastavnih aktivnosti uvijek nađe vremena i za druge, jednako važne zanimacije koje će im pomoći u daljnjem školovanju, radu i životu općenito.

“Našim timovima želimo puno uspjeha u natjecanju, da prezentiraju svoj rad, udruge i općinu, ali da se pritom druže i zabave sa svojim vršnjacima, što je i svrha cijelog projekta. Navijamo za vas!” – poručuju predsjednice udruga žena Slakovec i Pretetinec Ivanka Novak i Lidija Branilović. (lb)

Povratak na naslovnicu…