Nakon iznimno uspješno odrađene sezone u Croatian Makers Ligi, starije dobne skupine robotičara Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec sa svojom su mentoricom, profesoricom Matejom Šafarić Novak, u subotu, 8.lipnja posjetili Tehničku školu Čakovec povodom Dana otvorenih vrata.

U holu škole dočekali su ih ravnatelj i pedagoginja škole koji su im zaželjeli dobrodošlicu u školu. Učenici završnih razreda pokazali su im svoje završne radove, što se polaznike posebno dojmilo. Od ostalih zanimljivosti izdvajaju solarnu ploču, zvučnik kao ruksak, moderni skateboard te CNC glodalice. U sektoru Strojarstvo i mehatronika najviše ih se dojmio 3D printer kod kojeg su mogli vidjeti sve korake nastajanja logotipa škole. Također, vidjeli su CNC tehnologiju pomoću koje nastaju metalne komponente za robote kojima se i mi koristimo, a i stroj za sortiranje elemenata prema boji.

U sektoru Računalstva učenici Tehničke škole Čakovec pokazali su im funkcioniranje i primjenu virtualnog stroja, staru poznatu igru Zmija te su se robotičari okušali u kvizu Potjera kojeg su učenici Tehničke škole isprogramirali za potrebe izvođenja nastave matematike. U sektoru Elektrotehnike učenici su imali prilike upoznati se sa mikroupravljačima i robotikom u Tehničkoj školi. Vidjeli su robot koji može sam stajati, robot kojim se upravlja na glas, završni rad jednog učenika, stanicu koja podatke o temperaturi šalje na mobilni uređaj, razne mikroupravljače od kojih neke robotičari koriste na svojim radionica, te robotsku ruku. Također, upoznali su se sa lemljenjem i izradom tiskanih pločica te su vidjeli postavu električnih instalacija na kojoj su mogli pozvoniti različitim stanovima te zasvijetliti žaruljom različitog intenziteta. Na povratku okušali su se u partiji Šaha, završnog rada završnog razreda. Odigrali su i jezičnu tombolu kod profesorica Hrvatskog jezika. Robotičari bili su oduševljeni viđenim, a mnogi od njih sigurno razmišljaju o upisima u srednju školu koji ih očekuju za godinu-dvije pa im je ovo bila odlična prilika da iz prve ruke saznaju što im nudi Tehnička škola Čakovec, kojoj se ovim putem zahvaljuju na gostoprimstvu te se nadaju budućoj suradnji.

Za sam kraj robotičke sezone 2018./2019. Slakovčane i Pretetinčane očekuje zajedničko druženje i međusobno natjecanje te, naravno podjela priznanja za iznimne rezultate koje su ostvarili.

(lb)

Povratak na naslovnicu…