Idilično turističko mjesto Merida u Meksiku proteklih je dana ugostila najbolje mlade svjetske karatiste na turniru Svjetske lige. Među brojnim karatistima sa svih kontinenata bila je i delegacija Lijepe našu koju su činili i članovi Karate kluba Globus Čakovec/Mala Subotica. Nastup preko „bare“ ostat će zapamćen i po rezultatima, ali brojnim dogodovštinama.

Za rezultate su se pobrinuli Laura Strahija, Leona Gulija, Ervin Šoltić i Petar Slukić. Laura Strahija je u konkurenciji kadetkinja do 61 kilograma odradila tri odlična meča do finala, gdje je u polufinalu pobijedila trenutno drugu natjecateljicu sa svjetske rang liste. U finalu je vodila cijeli meč, ali nažalost u zadnjim sekundama protivnica preokreće rezultat i Laura osvaja srebro.

Niz uspjeha nastavila je i Leona Gulija, nakon juniorskog zlata u Fujairahu i bronce u Poreču, Leona je u mlađim seniorkama osvojila broncu na Svjetskoj ligi u Meridi. Nakon prve dvije uvjerljive pobjede, u polufinalu je malo umor učinio svoje, te gubi u završnici borbe. Nakon malog odmora uspješno se vratila u repasažu i uvjerljivo osvaja broncu u meču protiv domaće predstavnice rezultatom 9:1.

Ervin Šoltić je u konkurenciji kadeta +70kg nakon slobodnog prvog kola sigurno dobio četvrtfinalni meč, ali u polufinalu nije išlo protiv Francuza, vodećeg na svjetskoj ljestvici i uzastopnog pobjednika tri zadnje Svjetske lige. Zato Ervin odlično odrađuje meč za broncu pobjedom 5:0 te osvaja svoju treću medalju sa Svjetskih liga (prve dvije u kategoriji U-14).

Posljednjeg dana Svjetske lige Petar Slukić je bio jedini hrvatski predstavnik u uzrastu U14. Nakon dvije pobjede malo je posustao u polufinalu, ali zato odlično i sigurno pobjeđuje u dvoboju za broncu rezultatom 7:0. Nažalost u prva tri meča nikako se nije uspio prilagoditi na vrlo stroge sudačke kriterije oko kontakta protivnika, pa je Petar dobivao tri puta više kazni nego poena, što ga je na kraju i koštalo finala. Bez obzira na to, ovo je za njega odličan uspjeh i prva medalja sa Svjetske lige.

Sven Strahija osvojio je 5. mjesto u konkurenciji juniora do 76kg. Nastupili su još Aida Trstenjak i Nikola Topličanec, ali su zaustavljeni u kvalifikacijama.

Natjecatelje je u Meksiku vodio trener Dejan Slukić koji je bio jako zadovoljan rezultatima jer puno okolnosti nije išlo na ruku našim sportašima. „Let nam je kasnio više od 5 sati zbog nevremena u Miamiju pa smo čekajući kružili oko Bahama i na kraju ostali bez goriva, te morali sletjeti na Bahame i čekati u avionu. Time smo ostali i bez noćenja u Miamiju. Nakon toga nikako se nismo uspjeli priviknuti na vremensku razliku i veliku vrućinu, pa smo se budili ujutro već u 3 sata i nismo mogli spavati. Na natjecanju su usprkos tome svi odlično odradili svoje nastupe i izborili čak 5 polufinala. Pokazalo se da smo možda mogli i više, ali neispavanost i umor su svima najviše došli do izražaja baš u polufinalnim mečevima kad više nisu imali vremena za odmor između mečeva. Ovo nam je bilo prvo tako daleko veliko natjecanje i odlično iskustvo za natjecanja na dalekim kontinentima“ sažeo je nastup u Meksiku Slukić te zaključio: „Bez obzira na sve četiri medalje sa Svjetske lige u konkurenciji od 870 natjecatelja odličan su uspjeh“.

Povratak na naslovnicu…