1. U nedjelju su izboru za novi saziv EU parlamenta. Koliko građani osjećaju stvarnu korist našeg članstva nakon 6 godina?

Europa je promijenila vizure naše zemlja na bolje. Kao društvo napravili smo velike iskorake, no kako bi smo u potpunosti iskoristili potencijal članstva moramo biti aktivniji i još glasniji u borbi za prioritete naše zemlje te uključeniji u zajedničko stvaranje europskih politika.

Mislim da građani vrlo dobro razumiju korist našeg članstva u EU jer su brojni projekti vidljivi u svakoj sredini.
Izdvojit ću samo neke primjere u našoj županiji:
– 193 poduzeća primaju potpore iz EU fondova,
– 458 novozaposlenih u poduzećima koja primaju potporu iz EU fondova,
– 270 učenika prima stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima,
– 122 studenta prima stipendiju za školovanje u STEM području,
– 59 novih radnih mjesta u projektima za koje je dodijeljena potpora kroz Program ruralnog razvoja,
– 248 studenata zahvaljujući sredstvima iz EU ima osigurano mjesto u studentskom domu,
– osigurano je 10,9 milijuna kuna za Zaželi- Program za zapošljavanje žena,
– oko 100 milijuna kuna za Županijsku bolnicu Čakovec, ulaganje u zdravstvo
– osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 28,5 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi te
– 28 milijuna kuna za unaprjeđivanje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Isto tako moramo spomenuti 135, 7 milijuna kuna za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava, te gotovo 130 milijuna kuna za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće.
Svjedoci smo razvoja i širenja naših gospodarskih zona, od kojih bi posebno istaknula Čakovec, Prelog, Kotoribu i Nedelišće gdje imamo i primjer brojnih projekata koji doprinose rekonstrukturiraju postojeću te grade novu komunalnu infrastrukturu i pridonose podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti života.
Gradi se i obnavlja 170 kilometara kanalizacijske mreže – za ilustraciju to je udaljenost Goričan-Karlovac.

Svjedoci smo i gradnje brojnih dječjih vrtića, gradi se ili dograđuje 500- injak dječjih vrtića, a unutar demografskih mjera potrebno je npr. i prilagoditi radno vrijeme vrtića radnom vremenu roditelja. Tijekom obilaska Međimurja vidjeli smo sjajne primjere u Maloj Subotici i Murskom Središću, a zahvaljujući sredstvima EU ukupno 15 vrtića je iz operativnog programa, učinkoviti ljudski potencijali, dobilo prigodu za produljenje radnog vremena.

2. Koliko je tu važna vertikala svih razina upravljanja?

Važno je naglasiti kako se sredstvima EU sufinancira 80 posto javnih investicija u Republici Hrvatskoj. Da bi postigli prave rezultate nužna je suradnja lokalne, državne i europske razine. Ova Vlada tu je važnost prepoznala, a najbolji su primjer efekti primjene Zakona o financiranju jedinica JLPRS koji je donijela Vlada Andreja Plenkovića, a koji za našu županiju znači 14.3 milijuna kuna više prihoda.

EU fondovi mijenjaju vizure naše zemlje u svakom i najmanjem mjestu, to ne bismo mogli sami ali još je puno posla pred nama.

3. Što će biti u vašem fokusu rada u EU parlamentu?

Niz je tema koje su do sada bile u središtu mog političkog djelovanja, a na sličnoj će platformi biti i moj rad u Europskom parlamentu. Poseban naglasak usmjerila bih na pitanja i probleme s kojima su suočeni stanovnici mog Međimurja i sjeverne Hrvatske, ali i drugih krajeva naše Domovine. Europska unija je jaka koliko je jaka svaka od njenih država članica i svaka od županija u državama članicama. Međimurje, iako osjeća brojne koristi od punopravnog članstva i jedna je od najrazvijenijih županija, nažalost ima vrlo niske plaće i to se mora i može promijeniti. Vlada je osmislila projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji je dobio sve pohvale u Uniji. Župani sjevernih županija iznijeli su inicijativu za realizaciju sličnog projekta, no ostali su samo na riječima i načelima. Sa stručnjacima i u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske želim napraviti konkretan projekt „ZA SJEVER“, koji će doprinijeti povoljnijim uvjetima korištenja europskih fondova, jednostavnije europske mehanizme jačanja konkurentnosti, prije svega kroz dodjelu bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata za proizvodne investicije malog i srednjeg poduzetništva te poboljšanju životnog standarda građana.

Posebno je važno da se u idućih pet godina, odnosno sedam godina kad je riječ o sljedećem proračunskom okviru EU, pokuša u području onih politika koje se odnose na ravnomjerniji razvoj svih članica, upozoriti da je u nekim članicama nužno potrebna demografska revitalizacija. Ako budem izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, zajedno s kolegama s liste, posebno ću inzistirati na ovoj temi koja je ključna za Republiku Hrvatsku, jer bez naroda nema domovine.

Ukoliko budem izabrana, posvetit ću se i području kulture. Smatram da su unutar Europske unije, u kojoj smo punopravna i ravnopravna članica, upravo kultura, baština i naš jezik ključ očuvanja našeg nacionalnog identiteta.

Na tragu želje Vlade RH za što ravnomjerniji razvoj naše domovine potencijal koji treba staviti u gospodarsku funkciju, a samim time i turističku dodanu vrijednost jest revitalizacija brojnih zaštićenih cjelina, kurija, dvoraca pod zajedničkim nazivnikom “Očuvajmo baštinu”. Proračun koji je isperegovaran u vrijeme Milanovićeve Vlade gotovo ni na koji način nije doprinio tom segmentu i to moramo promijeniti u idućem razdoblju. Od sjevera do juga Hrvatske biseri su baštine koju moramo staviti u funkciju i tu ću se osobno angažirati.

4. Zašto podržati listu HDZ-a?

Naš program definira jasne ciljeve. Promicat ćemo politike koje pridonose gospodarskom rastu, podižu životni standard, smanjuju nejednakosti, potiču demografsku obnovu i povećavaju sigurnost svih hrvatskih građana.

U tome Hrvatska demokratska zajednica ima snažnu potporu Europske pučke stranke, najveće i najutjecajnije političke obitelji, što je prednost koju drugi nemaju.
Samo 30 godina od stvaranja države, Hrvatska će iduće godine predsjedati Europskom unijom, zajednicom od pola milijarde ljudi, što je veliko postignuće hrvatskog naroda. Stoga odaberimo najbolje kandidate, spoj iskustva i mladosti, Domovinskog rata i budućnosti, demokršćanskih vrijednosti i stručnosti.

Podržite listu broj 9 i program Hrvatska za generacije!

(sponzorirani članak)

Povratak na naslovnicu…