U noći s utorka (30.1.2018) na srijedu (31.1.2018) godine na našem nebu možemo vidjeti puni mjesec, no ne i bilo kakav. Osim što je puni mjesec, ovo je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom mjesecu što se događa nešto rjeđe, točnije svake 2 godine i 9 mjeseci.

Tijekom siječnja 2018. imamo još jednu astronomsku pojavu vezano uz Mjesec, stručno zvanu perihel (ili perigej), a radi se o poziciji Mjeseca kada je najbliži Zemlji. U vrijeme perihela, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Puni mjesec koji se događa tijekom perihela popularno se naziva “supermjesec“, i upravo takav imamo danas za priliku gledati.

Da izuzetak bude još veći, neki dijelovi zemaljske kugle (Sj. Amerika, Azija, Australija), ove noći će moći svjedočiti i promračini Mjeseca. Spajanje ove tri astronomske pojave se nije dogodilo u zadnjih 36 godina. Mi ćemo u Hrvatskoj na pomračinu Mjeseca morati čekati do 27. srpnja u noći na 28. srpnja 2018.

A mi vam donosimo snimku Mjeseca snimljenu iz Nedelišća pokraj Vatrogasnog doma, prije sat vremena. Snimljen je bez nekih specijalnih pomagala, čak i bez stativa, fotoaparatom postavljenim na krovni prozor. Fotoaparat compact cijene oko 2000 kn, otvor blende F/5.7, ekspozicija 1/500 sekunde, ISO 160, zoom 36x, i crop funkcijom povećan još 5 puta, ako netko želi pokušati. (nl)

 

Kliknite na veliku sliku za dodatno povećanje slike:

 

Isječak Mjeseca sa slike:

Povratak na naslovnicu…