Dječji vrtić Zvončić veliku pozornost pridaje razvoju zdravih navika svojih članova te su tako za najmlađe polaznike organizirane aktivnosti kako bi ih upoznali s važnošću oralnog zdravlja.

“Uoči Svjetskog dana oralnog zdravlja, 20.ožujka, najmlađi polaznici u skupini Sovice bili su akteri raznovrsnih aktivnosti na temu “Zubi” s ciljem poticanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Planirane zadaće za ostvarenje zadanog cilja realizirane su kroz konkretne planirane i spontane sadržaje. Govorne aktivnosti uključile su čitanje slikovnica “Zeko Vjeko pere zube”, “Lara i Vanda peru zube”, “Medvjedići kod zubara”, “Gric i Grec” te razgovor s djecom kroz koji prikupljamo informacije o navikama pranja zubića kod kuće, o činjenicama kojima djeca raspolažu na osnovu dosadašnjeg vlastitog iskustva, o postojećim znanjima koja proširujemo kroz igru.

U istraživačko-spoznajnim aktivnostima koristili smo ogledala, svjetiljke i povećala za percepciju vlastitih zuba; zube od gipsa, brusni papir, čačkalice, spužve, četkice za zube raznih veličina za aktivnosti traženja karijesa i čišćenja zubića; pješćani sat, četkice, pastu, vodu, pvc modele zubala za poticanje pravilnog i vremenski dostatnog četkanja zubića. Kroz stolne i manipulativne igre omogućili smo djeci percepciju različitih oblika i veličina te boja i to kroz didaktičke pokrivaljke i umetaljke. U likovnoj aktivnosti, nakon podrobnih istaživačkih pothvata, djeca su modeliranjem slanog tijesta izrađivala vlastito zubalo. Plakat u kupaonici s pravilima o zubima služi nam kao podsjetnik o važnosti oralne higijene. Uglazbili smo i stihove iz slikovnice “Zeko Vjeko pere zube” koji su nam svakodnevni dodatni poticaj za pravilno četkanje zubića.

Aktivnosti su se odvijale u periodu od dva tjedna. Kod djece se maksimalno poticali svijest o pravilnom četkanju zubića koje sada rade s većim interesom uz konstantno promišljanje i raspravu o temi. Djeca međusobno svojim primjerom pozitivno utječu jedni na druge ali i na roditelje i širu obitelj. Na taj način svijest o važnosti održavanja oralne higijene širimo iz naše ustanove prema obiteljskoj široj zajednici.

Zato, ne zaboravite prati zube!!!”