I ove godine Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda organizira volontersku akciju spašavanja vodozemaca. Akcija ove godine počinje u subotu 27. veljače 2021. u 9:00 sati postavljanjem ograda na lokacijama u Selnici i Črečanu, a novost je što će se ove godine uključiti i nova lokacija Križopotje.

Organizator je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizatori Ekološka udruga Platana Nedelišće i Općina Selnica

Volonterska akcija započinje okupljanjem volontera na dogovorenom mjestu. Nakon uvodnih napomena volonteri započinju s postavljanjem ograde uz rub ceste. Tijekom volonterske akcije postavljaju se ploče za ogradu koje se učvršćuju pomoću šipki, te se na svakih 50 metara zakopavaju kante u zemlju cijelom dužinom uz cestu za koju je predviđeno postavljanje ograde.

Nakon volonterske akcije postavljanja ograde, volonteri kontinuirano idućih mjesec dana svaki dan ujutro i navečer obilaze ogradu, te skupljaju vodozemce koji su upali u kantu i prenose ih do najbliže unaprijed dogovorene vodene površine. Tijekom prenošenja vodozemaca volonteri popunjavaju obrazac kojim će se prikupljati podaci kako bi se procijenila uspješnost volonterske akcije. Upute o popunjavanju obrazaca i brošuru s najčešćim vrstama vodozemaca volonteri dobivaju prije odlaska na teren uz prisutnost stručne osobe. (nl)

Povratak na naslovnicu…