Nakon što je Općina Nedelišće raspisala natječaj po Planu zelenog djelovanja ili Zelene agende, članice i članovi Udruge Maxenca razradili su više ideja kako „djelovati zeleno“. Zajedničkim dogovorom osmišljen je projekt pod nazivom „Drvored u Ulici Stjepana Radića“, a voditelj projekta bio je tajnik udruge Željko Kofjač.

Radi se o zelenoj površini koja se nalazi uz županijsku prometnicu Macinec – Črečan unutar naselja Macinec u neposrednoj blizini Parka Maxenca, sportskih igrališta i OŠ Dr. Ivana Novaka.

Nakon što je dobivena potrebna suglasnost Općine Nedelišće i Županijske uprave za ceste Međimurske županije dogovoreno je da se „akcija“ sadnje drvoreda odradi u subotu, odnosno dan prije Praznika rada.

Već prema navici članovi udruge na mjesto sadnje stigli su sa svom potrebnom opremom – lopatama, grabljama, tačkama, štihačama i što je najvažnije dobrom voljom. Nije tu bilo nikakvih strojeva i sve je odrađeno ručno; označavanje mjesta sadnje, iskop jama za drveće, dodavanje zemlje i gnojiva te ponovno zatrpavanje jama nakon sadnje.

Projektom je niknuo drvored Katalpe (Catalpa bignonioides) odnosno posađeno je ukupno 28 komada tog listopadnog drveća u dužini većoj od sto metara.

Bio je to dan volonterskog rada, druženja, znoja, veselja i na kraju zadovoljstva učinjenim. Ostaje uvjerenje da će i ovaj novi drvored uljepšati taj dio naselja na zadovoljstvo svih. (Željko Kofjač, tajnik udruge)

Povratak na naslovnicu…