Udruga žena Pretetinec nadaleko je poznata po mnogim aktivnostima, a jedna od njih je i projekt Robotike za djecu osnovnoškolske dobi. Svakog tjedna održavaju se radionice robotike, koje vodi mentorica Mateja Šafarić Novak.

Polaznici radionica dviju dobnih skupina, mlađe i starije, ostvaruju svake godine iznimno dobre rezultate u robotičkom natjecanju Croatian Makers Lige, a ove godine dva su se tima okušala u nečemu većem – MakeX robotičko natjecanje koje se provodi u cijelom svijetu.

Na Europskom natjecanju u Zagrebu, 12. listopada 2019. godine, jedan tim Udruge žena Pretetinec, u sastavu Lucija Posedi i Karlo Posedi, osvojio je odlično 9. mjesto, među 76 natjecateljskih timova. Drugi tim, koji je priliku za sudjelovanje dobio tek nekoliko dana prije samog natjecanja, u sastavu Fran Novak i Nikša Leko, osvojio je 58. mjesto.

Povodom vrlo dobrih rezultata, Općina Nedelišće na čelu s načelnikom Darkom Dania, upriličila je prijem za uspješne mlade robotičare, te njihovu mentoricu. Prijem je organiziran u dvorani Društvenog doma u Pretetincu kako bi robotičari mogli odmah prezentirati svoje aktivnosti i izvršenje zadataka kakvi se pojavljuju na natjecanjima.

Općina Nedelišće je za mlade robotičare osigurala i novčane nagrade, kako bi ih potaknula na daljnje usavršavanje i još bolje rezultate. U ime Udruge žena Pretetinec, vodstvu Općine na podršci zahvalila se Dijana Posedi. Iz udruge su se pohvalili da su u novu sezonu natjecanja već krenuli odličnim rezultatima. (nl)

Povratak na naslovnicu…