Već nekoliko godina na adrese svih poduzetnika u Republici Hrvatskoj dolazi pošta za upis u tkz. EU Poslovni registar (EU Business Register). Poduzetnici ovakav zahtjev prvo dobivaju poštom na adresu sjedišta. Obično su u obrascu već popunjeni svi podaci o poduzetniku, a potrebno je popuniti samo OIB poduzeća. U privitku pošte dobiva se već frankirana kuverta, kako bi poduzetnici potpuno besplatno mogli tražene podatke poslati na zadanu adresu. U zaglavlju dokumenta koji se potpisuje čak stoji formulacija da je promjena podataka besplatna (“Updating is free of charge”). Nakon pisanog zahtjeva, ako niste odgovorili, obično se isti šalje poduzetnicima više puta i u elektronskom obliku putem e-mail adrese.

Međutim, na dnu dokumenta koji potpisujete stoje opći uvjeti narudžbe, pisani vrlo malom veličinom slova, sve velikim tiskanim slovima i s vrlo zgusnutim proredom između redaka i između slova. Teško je ne zaključiti da je ovakav način pisanja napravljen namjerno kako bi bio što manje čitljiv i uočljiv. A upravo u tim malim slovima krije se klauzula da potpisivanjem ovog dokumenta pristajete na plaćanje pretplate koja svake godine iznosi 995 EUR.

Iz iskustva nekoliko poduzetnika koji su, ne čitajući “sitna slova”, potpisali ovakvu narudžbu, slijedi čitav niz pravne i financijske dokumentacije kojom vas se prisiljava na plaćanje iznosa koji ste potpisali i “naručili”. Također tu su prijetnje tužbom na EU sudovima i druge pravne posljedice koje tipičnom hrvatskom poduzetniku sigurno nisu jasne.

Kako biste izbjegli moguće neugodnosti, ili čak i vrlo ozbiljne pravne i financijske posljedice, čitajte “sitna slova”, a mi Vam skrećemo pozornost posebno na slova na dnu dokumenta “EU Business Register”. (nl)

 

Povratak na naslovnicu…