Ove godine u razdoblju od 2. do 10. kolovoza održao se internacionalni kamp na Sljemenu u Zagrebu u Domu crvenog križa koji je vodio naš mladi sugrađanin Luka Klekar. Kako je Luka već dugi niz godina uključen u razne društvene organizacije i svojim angažmanima pridonosi našoj zajednici, kako u svojoj općini tako i u cijelom Međimurju, tako smo otkrili da je već 9. godinu aktivno uključen u dječji kamp za djecu romske nacionalne manjine iz romskog naselja Parag.

Kroz razgovor saznali smo kako na taj kamp svake godine u kolovozu odlazi otprilike 50 djece uzrasta od 7 do 15 godina. Kamp su osnovali Tomislav Tuškan, hrvatski branitelj, i njegova supruga Janet Tuškan iz Zagreba, kroz svoju udrugu JEDAN i djelatnost QANAH, te su tim putem i financirali sve troškove kampa. Tuškani inače vode i dvije socijalne samoposluge u gradu Zagrebu. Prilozi su dobrovoljni i ne postoje fiksne cijene za proizvode, a može se donirati odjeća za najpotrebitije koji dolaze u samoposluge. Velika ljubav prema djeci, vjeri i samome Bogu navela je bračni par da pokrene ideju, kamp za djecu romske nacionalne manjine na kojemu će učiti o vjeri, međusobnim odnosima, poštovanju ali i jednoga dana postati čestiti ljudi.

Radi se o vjerskom kampu na koji također dolaze i mladi volonteri iz SAD-a putem udruge “The Navigators” koji djeluju po cijelom svijetu odlazeći i pomažući u vođenju kampova, raznih humanitarnih akcija i sl. Naš mladi Luka uključio se 2015. godine putem svojih poznanstava iz Franjevačke mladeži kao volonter. Luka je ove godine preuzeo ulogu voditelja kampa na kojem se nalazilo ukupno 70-80 ljudi te je time još jednom pokazao svoju ljubav prema mjestu u kojem živi, organizacijske sposobnosti, ali i želju za poboljšanjem odnosa između svojih sugrađana u cijeloj općini.

Na kampu su se također održale radionice u organizaciji Hrvatske Zajednice Inovatora u okviru Programa Malim korakom do uspjeha. Polaznici radionica bili su učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole. Radionice su rađene iz likovne kulture pod vodstvom prof. Mirjane Tomašević i Dražena Belete, voditelja radionice LEGO-WEDO iz robotike. Radionice je pohađalo 45 učenika u grupama po 9-10 po svakom terminu.

Svi sudionici na kampu bili su volonteri te su proveli svoje slobodno vrijeme u godini s djecom koja imaju velike osmijehe i još veća srca, govori nam Luka. Na ovogodišnjem kampu također se organizirao i jednodnevni izlet na more u ustanovu Crvenog križa u Novom Vinodolskom te su djeca imala priliku kupati se u našem Jadranu.

Luka se ovim putem zahvaljuje svim volonterima diljem Hrvatske, ali i Međimurja, te svim donatorima, Hrvatskoj zajednici inovatora i udruzi „The Navigators“ koji su svojim prilozima poboljšali i obogatili ovaj kamp te učinili iskustvo djece još boljim. (nl)

Povratak na naslovnicu…