Slavljenje Blagdana Marijina Uznesenja ili Velike Gospe, staro je gotovo onoliko koliko je staro kršćanstvo. Prema kršćanskoj teologiji Blažena Djevica Marija uznesena je dušom i tijelom.

Usmena predaja i kršćanska tradicija govore da je Marija, majka Kristova, poslije njegova Uskrsnuća, u vrijeme velikog progona Židova, svoje dane provodila uz Svetog Ivana, dijelom u Efezu, kratko vrijeme u Betaniji kod Marte i Marije, a u posljednjim danima svog ovozemaljskog života, u Jeruzalemu, na brdu Sion, u zgradi u kojoj je Njezin sin Isus imao Posljednju večeru.

U našoj zemlji se osobito pobožno i veličanstveno, dan Marijina Uznesenja, 15. kolovoza, slavi u našim svetištima, u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu i Voćinu.

U Jeruzalemu je na vrhu Siona, na mjestu gdje je Marija provodila svoje posljednje dane zemaljskog života sagrađena veličanstvena Crkva Marijina Usnuća, koja obilježava i Njezino Uznesenje, a također u Jeruzalemu, jedan kilometar sjevernije, podno Maslinske gore, nalazi se Crkva Marijinog groba, koja označava mjesto gdje se prema predaji, po Njezinoj želji, položilo Njezino tijelo.

Povratak na naslovnicu…

Ilustracije: Fotografije, Nedelist, siječanj 2018.