Župna crkva u Donjoj Voći posvećena je Svetom Martinu Biskupu i na Martinje je svake godine u toj župi proštenje. Iz ove sredine ujedno potječe naš sadašnji župnik vlč. Tihomir Ciglar. Slijedom toga, skupina vjernika Župe Presvetog Trojstva Nedelišće predvođena vlč. Ciglarom, posjetila je u ponedjeljak, 11. studenog ove godine, ovaj živopisni zagorski kraj.

Okosnicu skupine činile su članice Caritasa naše župe a njima se, na poziv vlč. župnika Ciglara, pridružila i nekolicina članova župnih tijela i službi.

U 11 sati u župnoj crkvi u Donjoj Voći služena je svečana koncelebrirana sveta misa, a koncelebraciju je predvodio upravo naš župnik vlč. Ciglar. U nadahnutoj homiliji, u prepunoj župnoj crkvi, biranim riječima govorio je o ovom svetačkom velikanom koji je prema predaji, rođen u našem susjedstvu, u Mađarskoj (Szombathely).

Nakon svete mise naši su se hodočasnici zaputili u drugu crkvu u Donjoj Voći (ondje su dvije crkvene zgrade na udaljenosti od parsto metara!) gdje im je vlč. Marko Zadravec, župnik iz Donje Voće (rodom iz Podturna) pokazao i predstavio ovo sakralno zdanje i svetište posvećeno Svetom Tomi Apostolu (“Nevjernom”), gdje se proštenje odvija uz blagdan Svetog Izidora.

Na kraju dana, izletnička skupina posjetila je Špilju Vindiju. Ova impozantna špilja, skrivena u šumovitom brijegu, u neposrednoj blizini Donje Voće, najvjerojatnije je bila prebivalište veće skupine prastanovnika ovog kraja, prije više tisuća godina. (C.)

Povratak na naslovnicu…