Župnik vlč. Tihomir Ciglar i župni vikar vlč. Mladen Cikač objavili su svim vjernicima Župe Presvetog Trojstva Nedelišće precizne upute o tome kako će se održavati mise i drugi vjerski događaji u naredno vrijeme, po prvoj fazi relaksacija mjera zaštite od pandemije. Pismo prenosimo u cijelosti:

 

ŽUPNI ŽIVOT U VREMENU PRED NAMA

Drage župljanke i župljani,

Pozdravljamo Vas riječima sv. Pavla Neka vam je milost i mir od našega Boga Oca i Gospodina Isusa Krista (Gal 1,3). Prošlo je više od 40 dana od kada se nismo kao zajednica Isusovih učenika okupili da ga slavimo i zahvaljujemo. Razlog tome nam je svima poznat. Mada nije završila ta strašna epidemija virusa, no državne vlasti su dozvolile da se ponovno okupljamo oko Kristova žrtvenika – oltara. S jedne strane je ta ista vlast propisala mjere kako bi čuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, dok s druge strane crkvena vlast također nam daje upute kako se ponašati u tom narednom vremenu s obzirom na vjerski život. Fizičko zdravlje je itekako važno, no čovjek nije samo tijelo. Moramo voditi brigu i u psihičkom ali povrh svega o zdravlju duše. Prisjetimo se riječi našega Gospodina Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa (Iv 6, 63). U skladu s ovim rečenim za našu župu donosimo sljedeće propise:

1. Crkva i kapele
a) Radnim danom crkva se otvara pola sata prije sv. Mise i moli se krunica Blažene Djevice Marije. Vrata će biti otvorena te Vas molimo da ne dirate kvake. Pri ulazu će biti redar koji će Vas usmjeriti te Vam poprskati ruke dezinfekcijskim sredstvom. Sjedeća mjesta će biti označena sličicama Presvetog Trojstva. U klupi smije sjediti jedna osoba ili njih više ako su članovi istoga kućanstva. Tako će biti i u kapelama.
b) Milostinju ćete moći ostaviti u kutijama ili košaricama koje će biti postavljene u crkvi i kapelama.
c) Sv. Pričest će svećenik dijeliti dolazeći do Vas. Sv. Pričest se prima na ruke.
d) Iz crkve odlazite jedan po jedan, poštujući distancu. Nije dozvoljeno zadržavanje pred crkvom i crkvenim prostorom.
e) Župni mješoviti zbor (do 5 članova) neka pjeva sv. Misu u 07.00. Zbor djece i mladih (do 5 članova) neka pjeva sv. Misu u 10.30, no za Zbor djece i mladih to vrijedi od nedjelje 18.V.2020.

2. Sv. Mise
NEDELIŠĆE – Sv. Mise će se služiti kroz radni dan u župnoj crkvi poštujući sve mjere koje su propisane. U nedjelju i blagdane ako dođete u većem broju sv. Misa će se služiti na otvorenom u cinktoru crkve. U crkvi smije biti prisutno 50 osoba. Ostali neka sudjeluju na sv. Misi u cinktoru.

PUŠĆINE – sv. Misa će se služiti u kapeli Uznesenja BDM na nebo. U kapeli smije biti prisutno najviše 40 vjernika. Ostali neka sudjeluju na sv. Misi u crkvenom dvorištu.

DUNJKOVEC – sv. Misa će se služiti u kapeli sv. Josipa Radnika. U kapeli smije biti prisutno 20 vjernika. Ostali neka sudjeluju na sv. Misi u crkvenom dvorištu.

SLAKOVEC – sv. Misa u Slakovcu će se služiti samo za proštenje 03.V.2020., a do daljnjega neće biti sv. Mise u kapeli.

3. Svibanjske pobožnosti
Svaki dan pola sata prije sv. Mise će se moliti krunica u župnoj crkvi. U filijalama po dogovoru.

4. Krštenja i vjenčanja
Poštujući propisane mjere, krštenja i vjenčanja mogu biti po dogovoru.

5. Prva pričest i Sv. potvrda
Odgođeno je do daljnjega. Ako okolnosti budu dozvolile, pod kraj svibnja bit će sazvan roditeljski sastanak poradi dogovora.

6. Ispovijed
Svaki dan pola sata prije sv. Mise. Obavezno je imati zaštitnu masku.

7. Bolesničko pomazanje
Stojimo na raspolaganju za bolesnike. Primijećeno je da sve više ljudi umire bez toga sakramenta, kao i bez sv. Ispovijedi i Pričesti. Ne čekajmo zadnji čas već na vrijeme obavijestimo svećenika.

8. Sprovodi
Kao i do sada preporuča se da sprovodi budu u užem krugu obitelji. Sv. Misa zadušnica će se služiti po dogovoru.

9. Župna kateheza
Odgođena je do daljnjega. Roditelji neka mole Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Dušo Kristova, Anđele čuvaru, svaki dan sa svojom djecom. Bilo bi hvalevrijedno kada bi roditelji naučili svoju djecu moliti krunicu te ju zajednički molili kroz mjesec svibanj.

10. Župni ured
Župni ured će uredovati kao i inače. Od utorka do subote od 08.00 do 09.00, te utorkom od 16. do 17.00. Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom župni ured ne ureduje.

Izgleda da ovo vrijeme je bilo potrebno da se prokuša naša vjera. Sam Gospodin je rekao Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji? (Lk 18,8). Ovo vrijeme će pokazati, a i već pokazuje kakva nam je vjera. Vjerojatno ćemo biti mala zajednica, ali istinska. Nećemo biti savršeni, ali ćemo biti istinski kršćani. Tradicijsko kršćanstvo je na zalazu. Kršćanin koji nije iskusio Boga i život u Crkvi će nestati. Dolazi vrijeme mistika (onih koji imaju iskustvo Boga i Crkve) kao što je rekao i teolog Karl Rahner Kršćanin budućnosti će biti mistik ili ga neće biti.

U Nedelišću, na dan sv. Josipa Radnika, 01.V.2020.

Vaš župnik Tihomir Ciglar
i župni vikar Mladen Cikač

Povratak na naslovnicu…