Blaženi Alojzije Stepinac je najvažniji lik progonjene i ušutkivane Crkve u Hrvatskoj tijekom komunističkog režima. Iz pritvora je pozivao vjernike na odvažnost: “Pod svaku cijenu, pa makar i po cijenu života, ako bi se to pokazalo nužnim, ostanite vjerni Crkvi Kristovoj, čiji je vrhovni pastir nasljednik Petrov”.

Stepinac je rođen 8. svibnja 1898. u Brezariću kraj Krašića. U trenutku kada je mit o rasi u Europi slavio svoje najtragičnije “liturgije” (1942.) napisao je: “Tvrdim kako svaki narod i svaka rasa na zemlji imaju pravo na život i ophođenje dostojno čovjeka. Svi, bilo Romi ili pripadnici neke druge rase; crnci iz Afrike ili Europljani, “mrski Židovi”, ili “nadmoćni” arijevci, imaju pravo reći: “Oče naš koji jesi na nebesima”. Ako im je Bog dao to pravo, koja ga ljudska vlast smije zanijekati?”

Godine 1946. osuđen je na šesnaest godina zatvora. Papa Pijo XII. ga je 1953 proglasio kardinalom. Umro je u Krašiću 10. veljače 1960. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 3. listopada 1998. godine blaženim. (C.)

Izvor fotografija: Zagrebačka nadbiskupija

Povratak na naslovnicu…