Europska komisija je 18.01.2018. predložila nova Pravila za porezne sustave zemalja članica EU, prema kojima će u budućnosti sve njezine članice imati ujednačene stope PDV-a, s najvišom stopom PDV-a od 15 %.

Postojeći porezni sustav uveden je u Hrvatskoj 1993. godine (a Zajednička Pravila EU-a vezana uz PDV donesena su 1992. g.), previše je restriktivan i nerazvojan i on je trebao biti prijelazni sustav.
Porezni sustav (PDV) je kod europskih članica vrlo neujednačen, podložan je prijevarama i manipuliranju na međudržavnoj razini, u čemu članice godišnje gube 50 milijardi EUR. Današnji prijedlog ide za time da se malim poduzećima (koja predstavljaju 98 % svih poduzeća u EU) omogući istinska razvojna potpora.

Države članice morale bi prema novim Pravilima dogovoriti generalno, dvije zasebne stope PDV-a, nižu od 5% i višu od 15% (osim za neke proizvode kao što su: cigarete, alkohol, oružje), jednu uvjetovanu stopu od 0% i vrstu robe koja će biti izuzeta od PDV-a.

Povrh toga, istim Pravilima propisao bi se prag prometa od 2 milijuna EUR, do kojeg bi mala poduzeća vodila pojednostavljene evidencije. Propisalo bi se i da se do iznosa od 100.000 EUR prometa ne plaća PDV, te će se uvesti još neke novine koje će bitno pogodovati razvoju malog poduzetništva u EU.

Ovi će se zakonodavni prijedlozi sada podnijeti Europskom parlamentu i Europskom gospodarskom i socijalnom odboru na savjetovanje te Vijeću na prihvaćanje i donošenje.

(Franjo Cimerman st.)

Povratak na naslovnicu…