Diljem Europe u nedjelju 22. rujna obilježava se Dan otvorenih ulica (Open Streets Day) i Europski dan bez automobila, a u Međimurju će se obilježiti kampanjom promicanja kretanja na društvenim mrežama.

Trčite, biciklirajte, šećite, planinarite, igrajte rekreativno sport, nemojte koristiti automobil. Svoje aktivnosti fotografirate i podijelite u komentaru objave na facebook stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. U komentaru uz fotografiju označite do maksimalno 6 osoba i možete osvojiti vrijedne nagrade: 8 frizbija, 10 znojnika za ruku, 10 navlaka za sjedalo bicikla, 4 dječja zmaja, 50 dječjih pamučnih majica, 10 kutija kreda u boji, 100 bočica za vodu (bidona) te dvije biciklističke majice. Nagrade će se moći podignuti u utorak 24.rujna 2019. od 10-12 sati na info pultu Open Streets Day projekta u sklopu Sajma sigurnosti i prevencije u Čakovcu, gdje će na zatvorenoj Športskoj ulici biti organizirane brojne sportske aktivnosti. U slučaju većeg broja prijava od ponuđenih nagrada, o dobitnicima nagrada odlučit će posebna komisija. Dobitnici biciklističkih majica biti će izvučeni slučajnim odabirom.

Open Streets Day je nova aktivnost Međunarodne organizacije za sport i kulturu koja se provodi u sklopu cjelogodišnje NowWEMOVE kampanje, a Europski dan bez automobila obilježava se pod okriljem Europske komisije od 2002. godine. Obje inicijative imaju za cilj poboljšanje javnog zdravlja i kvalitete života promoviranjem „čiste“ mobilnosti i održivog prijevoza te poticanjem građana na usvajanje aktivnog stila života. Open Streets Day se u Međimurju obilježava pod motom „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“ dok je slogan Dana bez automobila „Krećite se s nama“. Obje inicijative na području Međimurja koordinira županijski zavod za javno zdravstvo, a provodi ih uz brojne partnere.

(tomica jakopec)

Povratak na naslovnicu…