Današnja peta korizmena nedjelja tradicionalno se naziva i “Gluha nedjelja”. Ovaj naziv datira iz 9 st. i uz ovu crkvenu tradiciju veže se i običaj prekrivanja križeva tamnim platnom. Porijeklo takvog običaja, vjerojatno iz srednjeg vijeka, najvjerojatnije simbolizira (tada ljudi nisu koristili kalendare) da je vrijeme duboke korizme. A platno je simboliziralo – hramsku zavjesu (“I zavjesa se hramska razdrije po sredini.”) i sa križeva se nije se micalo do Velike srijede.

Koncem današnje Svete mise u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću, nazočnim vjernicima obratila se gospođa Martina Plemenčić uz nazočnost časne sestre Suzane Crnčec, koje su osnivačice “Trajnog klanjanja” u našoj biskupiji. One su župljanima govorile o začecima zasnivanja i organiziranja “Trajnog klanjanja pred Presvetom Oltarskom Sakramentu na točno određenom kapelskom ili crkvenom prostoru. Ono se već provodi u desetak gradova (župa) Hrvatske, a sada se radi i na takvom organiziranju i u Varaždinskog biskupiji. U “Trajnom klanjanju” sudjeluje veliki broj vjernika u svakoj od biskupija, na način specifičnog “dežuranja vjernika”, pa aktivistice tog crkvenog pokreta u osnivanju, pozivaju vjernike naše župe da se odazovu aktivnom sudjelovanju u takvom klanjanju u našoj biskupiji. U njemu mogu sudjelovati u proizvoljno odabranom i dogovorenom vremenu svi vjernici.

Prije i poslije ovonedjeljnog misnog slavlja aktivistice župnog Caritasa Župe Presvetog Trojstva Nedelišće, dijelile su, za simboličnu novčanu naknadu, tjesteninu koju su same izradile. Sva sredstva prikupljena ovim aktivnostima, istaknuo je na koncu misnog slavlja župni vikar vlč. Andrija Botković, namijenjena su siromašnijim žiteljima naše župe. (c)

Povratak na naslovnicu…