Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično smanjenja smrtnosti.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. – 711 žena. Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu.

Ovoj akciji priključile su se i članice Županijske lige protiv raka Čakovec, Kluba žena operiranih od raka dojke ”Nova Nada” iz Nedelišća, ispred zgrade općinske uprave. Unatoč kišnom vremenu, došli su ih podržati brojni mještani koji su svojim dobrovoljnim prilogom obradovali vrijedne članice Kluba. Akciju su došli podržati i mladi doktor Karlo Grudić (specijalizant ginekologije) kao i načelnik Nikola Novak. Za svaki dobrovoljni prilog članice su mještane darovale prekrasnim cvijećem koje su dobile kao donaciju. Ovim putem se zahvaljuju svima, te pozivaju žene da redovito odlaze na kontrole jer je ova vrsta raka izlječiva u većini slučajeva kad se otkrije na vrijeme. (mk)

Povratak na naslovnicu…